Izrael pokreće teške udare širom centralne i južne Gaze nakon što je proširio ofanzivu

Izrael pokreće teške udare širom centralne i južne Gaze nakon što je proširio ofanzivu

Izrael je pokrenuo teške udare širom centralne i južne Gaze tokom noći i u sredu nakon što je proširio ofanzivu na Hamas na više oblasti u kojima je vojska rekla Palestincima da traže sklonište ranije tokom rata.

Stanovnici su prijavili teško bombardovanje u izgrađenom izbegličkom kampu Bureij u centralnoj Gazi, u južnom gradu Kan Iounis i u južnom gradu Rafah, oblastima gde su desetine hiljada potražile utočište, dok je veći deo severne Gaze razbijen u ruševine.

„Bila je to noć pakla. Takvo bombardovanje nismo videli od početka rata“, rekao je Rami Abu Mosab, govoreći iz kampa Bureij, gde se krio otkako je pobegao iz svog doma u severnoj Gazi.

Rekao je da su ratni avioni leteli iznad njih, a pucnjava i eksplozije su odjekivale sa istočne ivice kampa – koji, kao i drugi u Gazi, ima izbeglice iz rata 1948. oko stvaranja Izraela i njihovih potomaka i koji sada podseća na druga gusto naseljena naselja.

Pogođena je kuća u blizini Abu Mosabovog skloništa, ali niko nije uspeo da dođe do tog područja, rekao je on. Usluga mobilnog telefona i interneta bila je isključena nekoliko sati pre nego što je postepeno obnovljena u sredu, poslednji od nekoliko takvih prekida koji su zakomplikovali napore spasavanja.

Pošto je veći deo severne Gaze sravnjen sa zemljom, Palestinci strahuju da slična sudbina čeka i druga područja, uključujući Kan Junis, gde su izraelske snage pokrenule kopnene operacije početkom decembra, i grupu izgrađenih izbegličkih kampova u centralnoj Gazi, gde se fokus ove nedelje pomerio.

Najnovije vojne naredbe za evakuaciju pokrivaju područje centralne Gaze u kojoj je prije rata živjelo skoro 90.000 ljudi, a sada je sklonište za više od 61.000 raseljenih, uglavnom sa sjevera, prema humanitarnoj kancelariji UN-a.

Izrael je rekao da su kampanja bombardovanja i kopnena ofanziva neophodni da bi se demontirao Hamas i sprečio ponavljanje njegovog napada 7. oktobra, u kojem su militanti probili ogromnu odbranu Izraela i ubili oko 1.200 ljudi — uglavnom civila — i oteli oko 240. Procenjuje se da je 129 ostaju u zatočeništvu nakon što su desetine oslobođene.

Izrael je rekao da će za postizanje svojih ciljeva biti potrebno „mnogo meseci“.

Njena ofanziva je već jedna od najrazornijih vojnih kampanja u novijoj istoriji. Više od 20.900 Palestinaca, od kojih su dve trećine žene i deca, ubijeno je, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi kojom upravlja Hamas. Broj ne pravi razliku između civila i boraca.

Otprilike 85 odsto stanovništva Gaze od 2,3 miliona Palestinaca napustilo je svoje domove, gomilajući se u sve manja područja poslednjih nedelja kako se kopnena ofanziva širila. Za mnoge Palestince, egzodus ima odjeke masovnog raseljavanja 1948. godine koje oni nazivaju Nakba, ili katastrofa.

Zvaničnici Ujedinjenih nacija kažu da četvrtina stanovništva teritorije gladuje pod izraelskom opsadom, što omogućava protok hrane, vode, goriva, lekova i drugih zaliha. Prošle nedelje, Savet bezbednosti UN pozvao je na hitno ubrzanje isporuke pomoći, ali je bilo malo znakova promena.

Pozivi SAD Izraelu da obuzda civilne žrtve i međunarodni pritisak za prekid vatre takođe su imali mali efekat.

Izrael krivi Hamas za veliki broj poginulih civila u Gazi jer militanti deluju u gustim, stambenim područjima. Vojska kaže da je ubila hiljade militanata, bez iznošenja dokaza, i da su 164 njena vojnika ubijena od početka kopnene ofanzive.

Rat je zapalio druge frontove širom Bliskog istoka.

Izraelska i libanska militantna grupa Hezbolah više puta su razmenjivali vatru duž granice. U izraelskom napadu na porodičnu kuću tokom noći ubijen je borac Hezbolaha, njegov brat i njegova snaja, objavili su u sredu lokalni zvaničnici i državni mediji. Još jedan član porodice je ranjen.

Na okupiranoj Zapadnoj obali, izraelske snage su ubile najmanje šest Palestinaca tokom noći u napadu na izgrađeni izbeglički kamp Nur Šams, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja. Više od 300 Palestinaca je ubijeno na Zapadnoj obali od početka rata, uglavnom u sukobima sa izraelskim snagama tokom racija i protesta.

Kako strah od šireg sukoba raste, SAD, Katar i Egipat rade na novom sporazumu o oslobađanju još talaca. Američki predsednik Džo Bajden razgovarao je u utorak sa vladajućim emirom Katara.

Hamas kaže da taoci više neće biti pušteni dok Izrael ne okonča rat i da će preostale zarobljenike menjati za veliki broj palestinskih zatvorenika, uključujući militante visokog profila. Izrael je odbio oba zahteva.

Egipat je izneo predlog za okončanje rata koji bi uključivao oslobađanje svih talaca u Gazi i svih Palestinaca koje je zatvorio Izrael, kao i uspostavljanje vlade palestinskih tehnokrata koja bi upravljala Gazom i okupiranom Zapadnom obalom.

Naišla je na hladan prijem sa obe strane, ali nijedna ga nije u potpunosti odbila.

Šurafa je izvestio iz Deir al-Balaha, Pojasa Gaze, a Magdi iz Kaira.