U poplavama u centralnoj provinciji Konga poginulo je najmanje 17 ljudi

U poplavama u centralnoj provinciji Konga poginulo je najmanje 17 ljudi

U poplavama izazvanim jakim kišama u centralnom Kongu poginulo je najmanje 17 ljudi, uključujući 10 iz iste porodice, rekao je lokalni zvaničnik u utorak.

Višesatne padavine u okrugu Kananga u centralnoj provinciji Kasai uništile su mnoge kuće i objekte, rekao je guverner provincije Džon Kabeja dok su se intenzivirali spasilački napori u potrazi za preživelima.

„Urušavanje zida izazvalo je 10 smrtnih slučajeva, svi članovi iste porodice u Bikukuu“, rekao je Kabeja.

Nevladina organizacija Ruka pod ruku za integralni razvoj dala je veći broj poginulih, rekavši da je 19 umrlo u poplavama. Pričinjena je i značajna materijalna šteta, prema rečima Natali Kambala, državnog direktora grupe.

Poplave izazvane obilnim padavinama česte su u delovima Konga, posebno u udaljenim oblastima. U maju je više od 400 ljudi poginulo u poplavama i klizištima izazvanim obilnim kišama tokom noći u provinciji Južni Kivu u istočnom Kongu.

Među objektima oštećenim u poslednjoj poplavi nalazi se Viši tehnološki institut u Kanangi, kao i crkva i glavni put koji su odsečeni, rekao je Kabeja, koji je dodao da će od nacionalne vlade biti zatražena hitna akcija.

Obilne kiše izazvale su klizište u istočnom Kongu kasno u nedelju, pri čemu su poginule najmanje četiri osobe, a najmanje 20 se vodi kao nestalo.