SAD pokrenule vazdušne napade na Irak

SAD pokrenule vazdušne napade na Irak

Američke snage izvele su vazdušne napade na militante Kataib Hezbolaha u Iraku nakon što su tu grupu okrivile za napad dronom u kome su povređena tri američka vojnika u kurdskom regionu u zemlji.

Vazdušni napadi su pokrenuti u ponedeljak uveče na tri objekta koje koristi podružnica Hezbolaha, navodi se u saopštenju Centralne komanda SAD (CENTCOM). Operacija je usledila kao odgovor na višestruke napade na američke trupe u Iraku i Siriji, uključujući napad dronom ranije u ponedeljak na vazdušnu bazu Erbil u regionu iračkih Kurda.

„Prve procene pokazuju da su ovi američki vazdušni napadi uništili ciljane objekte i verovatno ubili izvestan broj militanata Kataib Hezbolaha“, rekao je CENTCOM. „Nema indicija da su životi civila pogođeni. Američka vojska će nastaviti da procenjuje efikasnost ovih udara.

Međutim, iračka vlada je prijavila 19 žrtava, uključujući ranjene civile i ubijenog pripadnika službe bezbednosti. Kancelarija premijera Mohameda Šije al Sudanija osudila je vazdušne napade kao „očigledno neprijateljski, nekonstruktivan čin koji ne služi interesima dugoročnih zajedničkih interesa“. Dodaje se da udari „krše suverenitet Iraka i da se smatraju neprihvatljivim pod bilo kojim okolnostima ili opravdanjem“.

Američki ciljevi u Iraku i američke snage koje ilegalno okupiraju Siriju našle su se pod višestrukim napadima dronova i raketa od početka rata između Izraela i Hamasa u oktobru. Jedan od vojnika povređenih u napadu u ponedeljak u Erbilu ostavljen je u kritičnom stanju.

Američki vazdušni udari odmazde imali su za cilj „da pozovu na odgovornost one elemente koji su direktno odgovorni za napade na koalicione snage u Iraku i Siriji i da smanje njihovu sposobnost da nastave napade“, rekao je general CENTCOM-a Majkl Erik Kurila. „Uvek ćemo štititi naše snage.

Pobunjenici Huti sa sedištem u Jemenu takođe su pokrenuli napade na zapadne mete usred rata između Izraela i Hamasa, gađajući ratne brodove američke mornarice i komercijalna plovila u Crvenom moru. Pentagon je prošle nedelje pokrenuo operaciju sa Velikom Britanijom, Francuskom i drugim saveznicima kako bi pomogao u obezbeđivanju pomorskog saobraćaja nakon što su velike transportne kompanije usmerile svoja plovila iz regiona.

Bajden je u ponedeljak obavešten o napadu u Erbilu i njegovim opcijama za uzvratne udare, dok je provodio božićne praznike u predsedničkom domu Kemp Dejvid u Virdžiniji. „Predsednik ne stavlja nikakav veći prioritet od zaštite američkog osoblja koje služi u opasnosti“, rekla je portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Adrijen Votson u saopštenju. „Sjedinjene Države će delovati u trenutku i na način po našem izboru ako se ovi napadi nastave.