Većina budućih majki propušta vitamine važne za njihovo zdravlje i bebu

Većina budućih majki propušta vitamine važne za njihovo zdravlje i bebu

Prema najnovijem istraživanju sprovedenom u Velikoj Britaniji, Singapuru i Novom Zelandu, većina budućih majki ima nizak nivo ključnih vitamina pre trudnoće, što postavlja pitanje o potencijalnim rizicima po njihovo zdravlje, ali i zdravlje beba.

Studija, koja je obuhvatila preko 1.700 žena starosti od 18 do 38 godina, otkrila je da devet od deset žena ima nedostatak vitalnih vitamina uključujući folnu kiselinu, riboflavin, vitamin B12 i D. Ovi vitamini igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja majke tokom trudnoće i značajni su za pravilan razvoj nerođenih beba.

U nastojanju da reše ovaj problem, istraživači su sproveli dodatni eksperiment gde su žene podelili u dve grupe. Jedna grupa primala je standardni vitaminski dodatak za trudnice koji sadrži folnu kiselinu, dok je druga grupa dobila „poboljšani“ suplement, koji je osim folne kiseline uključivao i riboflavin, vitamine B6, B12 i D.

Rezultati su bili iznenađujući. Grupa koja je koristila poboljšani suplement pokazala je značajno poboljšanje nivoa vitamina u krvi, posebno kada je reč o riboflavinu, vitaminu B6 i D. S druge strane, standardni suplement povećao je nivoe folne kiseline, ali nivoi drugih vitamina pogoršavali su se tokom trudnoće.

Osim toga, utvrđeno je da poboljšani suplement ima dugotrajne prednosti. Naime, grupa koja ga je koristila imala je više nivoe vitamina B12 šest meseci nakon porođaja. Ovo je posebno značajno s obzirom na važnost vitamina B12 u razvoju dečijeg mozga tokom dojenja.

Istraživači su takođe posmatrali nivoe homocisteina, čiji je niži nivo povezan sa manjom verovatnoćom nedostatka vitamina i smanjenim rizikom od komplikacija trudnoće. Učesnici koji su koristili poboljšani suplement pokazali su značajno snižanje nivoa homocisteina.

Iako rezultati ukazuju na potrebu za sveobuhvatnijim pristupom suplementaciji tokom trudnoće, istraživači takođe ističu važnost raznolike ishrane bogate vitaminima i mineralima. Međutim, s obzirom na promene u prehrambenim navikama i sve veći broj osoba koje se odlučuju za biljnu ishranu, suplementacija može postati ključna kako bi se osiguralo adekvatno snabdevanje esencijalnim nutrijentima.

Ova studija ukazuje na potrebu za edukacijom i svestranim pristupom zdravstvenoj zaštiti trudnica, s ciljem unapređenja zdravlja majki i novorođenčadi.