Prvi ukrajinski piloti završili obuku za F-16 – Velika Britanija

Prvi ukrajinski piloti završili obuku za F-16 – Velika Britanija

Šest iskusnih ukrajinskih pilota borbenih aviona završilo je obuku za F-16 u Velikoj Britaniji, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane.

Prva grupa kijevskih avijatičara počela je u avgustu da prima časove letenja i engleskog jezika od Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (RAF), kao deo doprinosa Londona međunarodnoj koaliciji koja ima za cilj da Ukrajini obezbedi avione četvrte generacije američke proizvodnje, saopštilo je ministarstvo. saopštenje u utorak.

Ti piloti su već u Danskoj, gde će nastaviti da uče da upravljaju F-16, dodaje se.

Tokom boravka u Britaniji, ukrajinske snage su poletele u nebo samo avionom Grob Tutor, pošto RAF nema F-16 u upotrebi, navodi se u saopštenju. Britanski instruktori su kijevskim pilotima govorili o opštim procedurama rukovanja, instrumentalnom letenju, navigaciji i formacijskom letenju u skladu sa standardima NATO-a, navodi se u saopštenju.

Još deset ukrajinskih avijatičara nastaviće obuku u Velikoj Britaniji, zajedno sa desetinama tehničara iz zemlje, saopštilo je ministarstvo.

Britanski ministar odbrane Grant Šaps rekao je da je „ponosan na podršku koju Kraljevsko vazduhoplovstvo pruža sledećoj generaciji ukrajinskih borbenih vazdušnih pilota i kopnene posade, koji će biti prva linija odbrane u zaštiti ukrajinskog neba“. Upotreba F-16 od strane Kijeva, „u kombinaciji sa obukom vodećeg svetskog RAF-a… predstavlja značajan korak napred u odnosu na trenutne mogućnosti Ukrajine iz sovjetske ere“, tvrdi on.

U saopštenju se takođe navodi ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov, koji je obuku koju je organizovala Britanija opisao kao „brz i efikasan programer koji će opremiti ukrajinske pilote veštinama koje su im potrebne u ratu protiv Rusije“.

Prošle nedelje je Holandija, koja je jedna od ključnih članica koalicije, najavila da će početi sa pripremama prve isporuke borbenih aviona F-16 Ukrajini.

Prema rečima holandskog premijera Marka Rutea, „početna“ pošiljka bi uključivala 18 aviona.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tvrdio je u avgustu da su Holandija i Belgija zajedno obećale da će njegovoj zemlji obezbediti 42 aviona, iako u zajedničkoj izjavi dve zemlje EU nisu pomenute nikakve konkretne brojke.

U junu je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da će F-16 „goreti” kada budu isporučeni Ukrajini, baš kao tenkovi Leopard-2, borbena vozila Bredli i drugo oružje zapadne proizvodnje koje je ranije isporučeno Kijevu.