Kosovske vlasti preimenovale srpsku crkvu u katoličku i obnavljaju je bez saglasnosti SPC

Kosovske vlasti preimenovale srpsku crkvu u katoličku i obnavljaju je bez saglasnosti SPC

U selu Gornje Vinarce, sedam kilometara od Mitrovice, na severu Kosova, kosovske vlasti su proglasile pravoslavnu crkvu „katoličkom“ i pokrenule njeno obnavljanje bez prethodne saglasnosti Srpske pravoslavne crkve (SPC). Ministarstvo kulture privremenih prištinskih institucija je donelo odluku o preimenovanju crkve, što je izazvalo oštru reakciju SPC i kritike predstavnika Srpske zajednice.

Živojin Rakočević, predsednik Udruženja novinara Srbije i novinar sa Kosova i Metohije, izrazio je zabrinutost zbog ovog poteza Prištine. On ističe da je reč o pokušaju falsifikacije kulturne i verske baštine Srba na Kosovu, te da je neophodno zaštititi ova svetilišta od daljeg nelegalnog delovanja.

Crkva u Gornjem Vinarcu, kao deo bogoslužbenog mesta, ne može biti promenjena na ovakav način, ističe Rakočević. Dodaje da se često dešava da Eparhija raško-prizrenska biva onemogućena da pristupi svojim posedima i domovima, čime se ugrožava celokupna kulturna i verska baština.

Ova akcija kosovskih vlasti, koja se sprovodi bez konsultacija sa SPC, izaziva zabrinutost među Srbima na Kosovu i Metohiji. Rakočević upozorava da je ovo opasan proces, te da postoji mogućnost otkrivanja novih slučajeva uzurpacije i nelegalnih intervencija na verskim objektima.

Eparhija raško-prizrenska izrazila je oštar protest zbog ovog postupka kosovskih vlasti, naglašavajući da se menjanje identiteta crkava direktno suprotstavlja normama i zakonima Kosova. Predstavnici Eparhije apeluju na međunarodne predstavnike da reaguju i preduzmu mere kako bi se zaustavilo nasilje nad crkvama SPC. U saopštenju se ukazuje na dugotrajan proces uništavanja kulturnog i verskog nasleđa Srba na Kosovu, što ugrožava očuvanje njihovog identiteta i istorijskog postojanja.