Netanjahu: Izrael pojačava ratne napore

Netanjahu: Izrael pojačava ratne napore

Izrael intenzivira svoje bombardovanje Gaze uprkos rastućem međunarodnom protivljenju, izjavio je u nedelju premijer Benjamin Netanjahu.

„Rat od nas zahteva veoma velike troškove“, rekao je on svom kabinetu tokom nedeljnog sastanka. „Međutim, nemamo izbora nego da nastavimo da se borimo.

Izraelske odbrambene snage (IDF) navodno su tokom vikenda izgubile 15 vojnika u Gazi, a svi osim jednog poginuli su u petak i subotu.

Izrael je pogodio 200 ciljeva u jednom periodu od 24 sata tokom istog vikenda, rekao je novinarima u subotu vojni portparol kontraadmiral Danijel Hagari. Samo jedan od tih napada, usmeren na grad Gaza, ubio je 90 Palestinaca, uključujući 76 članova jedne proširene porodice – što ga čini jednim od najsmrtonosnijih udara u, već se pokazalo, neobično destruktivnoj kampanji bombardovanja. Izraelske snage su bile potpomognute kontroverznim programom za ciljanje veštačke inteligencije čiji kritičari su ga ocenili kao „fabriku masovnih atentata“.

IDF je pojačala borbe na severu, gde su grad Gaza i okolina u velikoj meri sravnjeni nakon što je zapadni Jerusalim izdao kontroverznu naredbu o evakuaciji, koju su stručnjaci UN-a za ljudska prava proglasili ratnim zločinom. Izraelski napad je takođe ciljao jug Gaze, posebno „gustu oblast“ u južnom gradu Kan Iounis, objasnio je Hagari. Još jedna izraelska divizija je usredsređena na uništavanje Hamasove mreže podzemnih tunela koja se mnogo razglasila, rekao je on.

Sa više od 20.000 Palestinaca ubijenih, a još 53.000 ranjenih, prema Ministarstvu zdravlja Gaze, broj poginulih u izraelskom ratu oštro su osudili Ujedinjene nacije, međunarodne humanitarne organizacije, pa čak i njihovi čvrsti saveznici u SAD. U telefonskom razgovoru sa svojim izraelskim kolegom u subotu, američki predsednik Džo Bajden je navodno naglasio „kritičnu potrebu“ za zaštitom života civila.

Međutim, Bajden je naglasio da „nije tražio prekid vatre“ tokom njihovog razgovora, a SAD su optužene da razvodnjavaju rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN koja je usvojena u petak u kojoj se zahtijeva da se u Gazu dozvoli isporuka pomoći velikih razmjera.

Netanjahu je izričito demantovao izveštaj Volstrit džurnala objavljen u subotu u kojem se tvrdi da je otkazao planirani napad na Hezbolah zbog pritiska SAD samo četiri dana nakon što je Hamasov napad 7. oktobra ubio 1.200 Izraelaca.

Dok se u izveštaju tvrdi da je Zapadni Jerusalim bio spreman da izvrši višestruki „preventivni udar“ protiv libanske militantne grupe samo da bi Bajden istakao da bi to neizbežno izazvalo širi rat, Netanjahu je insistirao na odlukama ID o tome da li će ili ne da napadnu svoje susede bili potpuno nezavisni.

„Izrael je suverena država“, rekao je on u izjavi u nedelju.