Miodrag Majić: Paraliza institucija ključni razlog postizborne krize

Miodrag Majić: Paraliza institucija ključni razlog postizborne krize

Sudija Apelacionog suda u Beogradu, Miodrag Majić, jedan od inicijatora „ProGlasa“, izjavio je da je osnovni razlog postizborne krize u Srbiji „opet naša stara boljka, a to je potpuna paraliza institucija“. Majić je naglasio da je potrebno znati gde se nalaze privedeni građani, ističući važnost transparentnosti i poštovanja pravnih procedura.

Na televiziji N1, Majić je komentarisao hapšenje studenata tokom jučerašnjeg protesta, ističući da bi uvek trebalo znati gde su ljudi koji su zadržani, a postojati vrlo striktna procedura u vezi sa tim. Upozorio je da produžavanje roka za pružanje informacija o pritvorenicima može stvoriti nepoverenje i dodao da su ozbiljni optužbi za dela protiv ustavnog uređenja, kako najavljuje predsednik Vučić.

Majić smatra da je ključni problem paraliza institucija, navodeći da su već tokom dana izbora postojale ozbiljne sumnje koje su trebale biti proverene od strane tužilaštva. Kritikovao je izjave predsednika Vučića o nikad čistijim izborima, nazivajući ih ruganjem naciji. Dodao je da se često zamagljuju pravne činjenice, posebno u vezi sa dodelom prebivališta.

U vezi sa sinoćnim protestima, Majić je istakao da, iako nije podržavao nasilne upade u institucije, neki prizori nasilja policije su neprihvatljivi, i upozorio na opasnost od neprestanog blokiranja institucija.

Najavio je konferenciju za novinare ProGlasa gde će izneti predlog kako izaći iz postizborne krize.