Studija o biodiverzitetu u urbanoj sredini tokom pandemije u Australiji

Studija o biodiverzitetu u urbanoj sredini tokom pandemije u Australiji

Grupa istraživača, koja se sastojala od ekologa, matematičara i taksonomista, provela je studiju o biodiverzitetu tokom pandemije COVID-19 u svojoj urbanom domu u Anerliju, predgrađu Brizbejna, Australija. Istraživanje je obuhvatilo njihovo dvorište od 400 kvadratnih metara, a rezultati su iznenađujuće pokazali prisustvo ukupno 1.150 vrsta na njihovom imanju, uključujući nekoliko vrsta koje nisu bile dokumentovane u vodećoj australskoj bazi podataka o biodiverzitetu u to vreme.

Istraživači su započeli projekt odmah po početku zatvaranja i tokom godine sistematski su katalogizirali vrste koje su pronađene na njihovom imanju. Iako su očekivali oko 200–300 vrsta, rezultati su znatno nadmašili njihova očekivanja.

Među značajnim nalazima bilo je otkriće tri vrste koje nisu bile dokumentovane u australskim biodiverzitetskim bazama podataka. Ovo uključuje retke komarce, peščane mušice i invazivne pljosnate crve, potencijalno opasne po autohtone puževe. Nekoliko vrsta komaraca, leptira, pčela i osa takođe su prvi put zabeležene na ovom području.

Osim toga, istraživači su identifikovali 103 biljne vrste na svom imanju, pri čemu je čak 100 bilo neautohtonih. To ukazuje na prisustvo invazivnih biljaka, ali je istovremeno potvrđeno i da su autohtone vrste i dalje prisutne i značajne za lokalni ekosistem.

Prisustvo raznovrsnih oprašivača, uključujući 70 vrsta pčela i osa, ukazuje na važnost urbanog okoliša za podršku biodiverzitetu. Istraživači su takođe primetili da su neka od njihovih otkrića izuzetno retka u drugim urbanim područjima.

Ovo istraživanje naglašava važnost očuvanja raznovrsnosti staništa u urbanim područjima kako bi se podržala biološka raznolikost. Unapređivanje i očuvanje domaćih vrtova, parkova i drugih zelenih prostora može biti ključno za očuvanje urbanih ekosistema i podržavanje divljeg života u gradskim sredinama.