Lagranžove tačke bi mogle postati bojno polje u novoj svemirskoj trci

Lagranžove tačke bi mogle postati bojno polje u novoj svemirskoj trci

Nova „svemirska trka“ se zahuktava između SAD i Kine u istraživanju svemira, a Lagranžove tačke se pojavljuju kao bojno polje.

Nazvane po astronomu Džozefu-Lui Lagranžu, one su lokacije u međuplanetarnom prostoru gde gravitaciono privlačenje dva nebeska tela (poput Zemlje i Sunca) balansira centripetalnu silu potrebnu da manji objekat stabilno kruži između njih.

Postoji pet različitih Lagranžovih tačaka u sistemu Sunce i Zemlja-Mesec, označenih od L1 do L5, koje su rezultat ovih jedinstvenih tačaka interakcije sa gravitacijom.

L4 i L5 su smešteni na fiksnim pozicijama 60 stepeni ispred i iza Zemlje (plus Meseca) na njenoj orbitalnoj putanji oko Sunca. Ova stabilnost ih čini idealnim „parking“ mestima za satelite i teleskope.

Svemirske letelice mogu da ostanu u ovim zonama dugo vremena bez potrebe za mnogo goriva da bi podesile svoju poziciju, nudeći neprekidan pogled na našu planetu i njen prirodni satelit i idealnu tačku za posmatranje vremenskih obrazaca na Zemlji.

Nedostatak atmosferskih smetnji i blizina L1 i L2 Mesecu čine te lokacije popularnim parking mestima. Ko god da kontroliše ove pozicije ima značajnu prednost kada je u pitanju istraživanje svemira, komunikacije i nadzor.

Sa Sunčeve tačke gledišta, L2 je 1,5 miliona kilometara (932.000 milja) „iza“ Zemlje. On kruži oko Sunca istom brzinom kao i Zemlja, ali na približno četiri puta većoj udaljenosti od nas nego što je Mesec ikada.

Iza Meseca iz Zemljine perspektive, L2 pruža nesmetan pogled na duboki svemir, što ga čini idealnom lokacijom za osetljive teleskope kao što je JVST.

Kina je već poslala relejni satelit Kuekiao na L2 u sistemu Zemlja-Mesec za komunikaciju sa lunarne sonde Chang’e 4, prve koja je sletela na drugu stranu Meseca.

SAD takođe ciljaju na sistem Zemlja-Mesec L2, sa misijama kao što je lunarna ispostava Gatevai planirana za kasne 2020-te.

„L2 je posebno važan zbog svoje vidljivosti na suprotnoj strani Meseca“, rekla je inženjerka svemirskih sistema Laura Dafi Eriku Bergeru u Ars Technici. „To ne možemo da vidimo sa Zemlje, a Kina ide tamo.

Američko-kinesko ekonomsko i tehnološko rivalstvo bilo je predmet nedavnog izveštaja dvopartijskog odbora Predstavničkog doma koji je nastojao da „fundamentalno resetuje“ odnos kroz skoro 150 preporuka politike.

Izveštaj je rezultat istrage koja je u toku godinu dana o rivalstvu između nacija od ulaska Kine u Svetsku trgovinsku organizaciju 2001. godine.

„Finansiranje NASA-e i relevantnog Ministarstva odbrane je ključno za obezbeđivanje komande i kontrole u ​​svemirskom domenu“, navodi se u izveštaju, „uspostavljaju dominaciju u multilateralnom upravljanju svemirom i podstiču naučna otkrića i američke inovacije“.

Oblasti obuhvaćene preporukama su opsežne, ali se izdvojila jedna sugestija u vezi sa prostorom. Konkretno, prema izveštaju, Kongres bi trebalo da:

„Findirajte programe NASA-e i Ministarstva odbrane koji su ključni za suprotstavljanje zlonamernim ambicijama KPK [Kineske komunističke partije] u svemiru, uključujući osiguravanje da su Sjedinjene Države prva zemlja koja će trajno stacionirati imovinu na svim Lagrangeovim tačkama.

U poslednjih nekoliko godina, kineski svemirski program je prešao dug put. Povratna misija Chang’e 5 lunarnog uzorka i predstojeća misija Chang’e 6 na južni pol Meseca su dva primera njihovih velikih koraka napred.

Tiangong, kineska svemirska stanica, radi i nadaju se da će poslati tajkonaute (astronaute) na Mesec u ne tako dalekoj budućnosti.

„KPK dobro razume potrebu za svemirskim operacijama i razvija ogromne svemirske kapacitete kako bi osporila dominaciju SAD u ovom domenu“, kaže se u izveštaju komiteta.

Obe zemlje takođe razvijaju tehnologije za istraživanje dubokog svemira, a Lagrange tačke sistema Zemlja-Mesec nude odskočne daske za buduće misije na Mars i šire.

Pored takmičenja između SAD i Kine u istraživanju svemira, postoji i saradnja između mnogih zemalja na projektima poput Međunarodne svemirske stanice, koja nastavlja da unapređuje naše razumevanje Univerzuma.

Međunarodna zajednica takođe ima interes za Lagranžove tačke, a organizacije poput Evropske svemirske agencije razvijaju sopstvene misije na ovim strateškim lokacijama.

Fokus nove svemirske trke na Lagranžovim tačkama je možda podjednako zabrinjavajući koliko i fascinantan, mada će barem biti zanimljivo videti kako se one koriste da poguraju istraživanje svemira napred.