Filip Švarm o nasilju u Beogradu: Osiona vlast izazvala bes naroda, protesti će se intenzivirati

Filip Švarm o nasilju u Beogradu: Osiona vlast izazvala bes naroda, protesti će se intenzivirati

Urednik nedeljnika Vreme, Filip Švarm, izneo je ocenu da Srbija ulazi u doba postizborne krize, a da će rešenje ovog stanja zavisiti od pritiska koji se bude ostvarivao na ulici. Švarm je za N1 naglasio da očekuje intenziviranje protesta, ističući da je „osiona vlast izazvala bes naroda,“ uporedivši trenutne scene sa onima iz 1996. godine.

„Činjenica je da imamo jednu vlast koja je osiona i koja ni na koji način ne želi da čuje građane. Izbori koji su bili sve samo ne regularni, proglašavaju se odjednom na najčistije izbore ikada u Srbiji i to izaziva narodni bes. Kada izazovete narodni bes, onda vidite ove scene kakve smo večeras videli,“ istakao je Švarm.

Uočio je incidente tokom protesta, uključujući policijsko divljanje, kao i razbijanje prozora i vrata gradske skupštine. Iako priznaje da su ovi događaji deo dinamike protesta, naglašava da je reakcija vlasti bila izazovna.

„Smatram da ulazimo u jedno doba postizborne krize, ma koliko vlast tvrdila da je sigurna. Rešenja će zavisiti od toga koliko bude pritiska na ulici i koliko se taj pritisak internacionalizuje. Upravo scene koje smo videli večeras liče na scene iz 1996. i na jedno nasilje koje je samo sebi svrha i verujem da će se ovi ulični protesti nastaviti i intenzivirati,“ dodao je Švarm.

Na pitanje o velikom broju policajaca u glavnom gradu, Švarm je podsetio na Vučićeve reči o broju građana na protestu, ocenjujući da „ova količina policije koja je izašla govori da ih je bilo mnogo više.“

„Režim je od Srbije napravio jednu zemlju u kojoj sve može da bude i ništa ne mora da bude, gde zapravo onaj ko ima silu i snagu tvrdi da ima i pravo. Čudno i iritantno na neki način zvuče reči predsednika Srbije kada govori o poznaniju prava. Imamo posla sa jednim režimom koji ne trpi dijalog,“ naglasio je Švarm.

Iako priznaje da su i sami protesti podložni pojedinim incidentima, veruje da je akcija policije imala svrhu zastrašivanja, imajući u vidu najavljene proteste u narednim danima.