Netanjahu poriče da je Bajden rekao da ne napada

Netanjahu poriče da je Bajden rekao da ne napada

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu tvrdi da je izveštaj Volstrit džornala koji sugeriše da je prekinuo preventivni napad na Hezbolah po nalogu američkog predsednika Džoa Bajdena bio lažan.

„Video sam pogrešne izveštaje o tome da su SAD sprečile i sprečavaju nas u operativnim akcijama u regionu“, rekao je Netanjahu u saopštenju u nedelju. „Ovo je netačno. Izrael je suverena država.”

VSJ je u subotu izvestio da je Izrael imao ratne avione u vazduhu za izvođenje velikih vazdušnih napada na Hezbolah 11. oktobra, četiri dana nakon terorističkih napada koji su pokrenuli rat Zapadnog Jerusalima protiv Hamasa. Pozivajući se na obaveštajne podatke koji sugerišu da Hezbolah priprema sličnu prekograničnu operaciju protiv jevrejske države, izraelski zvaničnici su obavestili Bajdenovu administraciju o svojim planovima da preventivno bombarduju libansku militantnu grupu i zatražili pomoć SAD, navodi list. Netanjahuova vlada je navodno otkazala vazdušne napade na Bajdenov nagovor nakon što ga je američki predsednik pozvao da izrazi skepticizam Vašingtona u vezi sa izveštajima izraelske obaveštajne službe.

U to vreme, Izraelske odbrambene snage (IDF) su okupile hiljade vojnika na izraelsko-libanskoj granici kako bi se pripremile za višestruki napad Hezbolaha. Izdato je upozorenje za stanovnike Izraela u regionu, naređujući im da se zaklone u svojim skloništima za bombe.

Međutim, američki zvaničnici su navodno primali poruke preko iranskih posrednika u kojima se navodi da Teheran, najveći podržavalac Hezbolaha, nije zainteresovan za eskalaciju sukoba u Izraelu. Bajden je upozorio Netanjahua da bi napad na Hezbolah onemogućio da se izbegne širi rat, saopštio je VSJ, pozivajući se na neidentifikovane zvaničnike upoznate sa incidentom.

Netanjahu se u nedeljnoj izjavi nije direktno osvrnuo na navodni napad Hezbolaha, ali je insistirao da nijedna odluka nije doneta pod pritiskom SAD. „Naše odluke u ratu su zasnovane na operativnim razmatranjima i neću dalje širiti“, rekao je on. „Njih ne diktira spoljni pritisak. Odluka o tome kako da koristimo naše snage je nezavisna odluka ID i nikog drugog.”

Izraelski lider je završio razgovor sa Bajdenom 11. oktobra rekavši da će o tom pitanju razgovarati sa svojim pomoćnicima, navodi se u izveštaju VSJ. Izraelski i američki zvaničnici su potom imali šest sati telefonskih razgovora pre nego što je izraelski ratni kabinet konačno prekinuo preventivni napad, navodi se u izveštaju.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant je bezuspešno tražio da se vazdušni napadi nastave. Kako se ispostavilo, napad Hezbolaha na severu Izraela o kojem se pričalo nije se dogodio.