Iranske snage preuzele su isporuku novih „pametnih“ projektila

Iranske snage preuzele su isporuku novih „pametnih“ projektila

Iranska mornarica je unapredila svoju vatrenu moć dodavanjem raketa domaće proizvodnje koje imaju domet veći od 1.000 kilometara (620 milja) i mogu se preusmeriti na druge ciljeve nakon lansiranja.

Šef mornarice admiral Šahran Irani predstavio je novo oružje u nedelju, nazvavši ga „pametnom raketom koja može da promeni mete usred misije“, izvestila je državna agencija IRNA. Takozvana raketa „Talaeiieh“ takođe može da izabere složeni plan leta na putu do cilja kako bi postigla „iznenađenje na najvišem mogućem nivou i stupila u sukob sa neprijateljem“, dodao je on.

Mornarica je preuzela još jednu novorazvijenu raketu, nazvanu „Nasir“, sa sličnim „pametnim“ mogućnostima i dometom većim od 100 kilometara, kao i nove izviđačke helikoptere, dronove i tegljače. Svo oružje je dizajnirano i proizvedeno u zemlji.

Nove rakete stigle su usred eskalacije tenzija između Irana i SAD zbog rata između Izraela i Hamasa. U subotu su američki zvaničnici optužili Iran da je „duboko umešan“ u napade jemenskih Huti pobunjenika na komercijalne brodove u Crvenom moru – optužbe koje je zamenik iranskog ministra spoljnih poslova Ali Bagheri demantovao. Pentagon je u nedelju saopštio da je Teheran organizovao napad dronom na hemijski tanker u vlasništvu Japana u Indijskom okeanu.

Nova teheranska vojna oprema isporučena je u pomorsku bazu u Konaraku, lučkom gradu na zalivu Čabahar u južnom Iranu. Obe nove rakete mogu se lansirati sa ratnih brodova. Irani je rekao da će Nasir biti instaliran na fiksni raketni bacač u luci Konarak.

Iran se može pohvaliti jednim od najnaprednijih raketnih programa na svetu, i jedan je od vodećih proizvođača dronova za napad. Zemlja je u maju predstavila Khorramshahr-4, raketu dometa od 2.000 kilometara. Ministar odbrane Mohamed-Reza Aštijani rekao je da Khorramšahr-4 može da nosi bojeve glave teške do 3.300 funti i da probije neprijateljske sisteme protivvazdušne odbrane izbegavajući otkrivanje radara.

Iranski brigadni general Mohamed Reza Nakdi upozorio je u subotu da bi Sredozemno more, Gibraltarski moreuz i drugi ključni plovni putevi mogli biti zatvoreni za brodski saobraćaj ako SAD i Izrael nastave da vrše „zločine“ protiv Palestinaca u Pojasu Gaze.