Bajden: Tramp ne bi trebalo da bude imun od krivičnog gonjenja

Bajden: Tramp ne bi trebalo da bude imun od krivičnog gonjenja

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da „ne može da se seti ni jednog” bivšeg predsednika koji bi trebalo da bude imun od krivičnog gonjenja. Njegov komentar je usledio nakon što je Vrhovni sud odbio da sasluša slučaj koji bi odlučio da li bi se bivšem predsedniku Donaldu Trampu moglo suditi za podsticanje nereda na Kapitol Hilu 2021.

Na novinarsko pitanje da li bi „bilo koji predsednik uopšte trebalo da bude zaštićen od krivičnih optužbi, Bajden je u subotu odgovorio da „ne može da se seti ni jednog“.

Dan ranije, Vrhovni sud SAD odbacio je peticiju vladinog tužioca Džeka Smita da se ubrza odluka o tome da li bi Trampu moglo da se sudi zbog govora koji je održao svojim pristalicama pre nereda 6. januara 2021. na Kapitol Hilu. Pre incidenta, Tramp je rekao svojim sledbenicima da se „pakleno bore“ protiv Bajdenove izborne pobede, koju je Kongres tog dana potvrdio.

Smit navodi da je Trampov govor – tokom kojeg je tadašnji predsednik takođe podsticao svoje pristalice da demonstriraju „mirno i patriotski“ – izazvao nerede. Smit je optužio Trampa u avgustu za zaveru radi prevare SAD, zaveru radi ometanja zvaničnog postupka i zaveru protiv prava.

Trampovi advokati tvrde da su takvi govori bili deo „njegovih zvaničnih odgovornosti kao predsednika“ i da je stoga imun na pravne posledice. Sam Tramp je odbacio Smitov slučaj kao „patetičan pokušaj zločinačke porodice Bajden i njihovog naoružanog Ministarstva pravde da se mešaju u predsedničke izbore 2024. godine“.

Nakon odluke Vrhovnog suda, o pitanju imuniteta sada će odlučivati žalbeni sud u Vašingtonu u januaru, a strana koja je izgubila sigurno će vratiti slučaj Vrhovnom sudu. Ovaj proces će skoro sigurno odložiti Trampovo suđenje nakon predviđenog datuma početka 4. marta, potencijalno ga odložiti do predsedničkih izbora sledeće godine.

S obzirom da američka ekonomija slabi i da je Bajdenov rejting odobravanja tvrdoglavo nizak, Bajden je pokušao da prikaže Trampa kao egzistencijalnu pretnju demokratiji uoči predstojećeg izbornog revanša dvojice rivala. U dopisu koji je kružio ranije ove nedelje, menadžer Bajdenove kampanje, Džuli Čavez Rodrigez, optužila je Trampa za „negiranje izbora“, dodajući da „tretiramo ove izbore kao da će odrediti sudbinu američke demokratije – jer hoće“.

Portparol Trampove kampanje, Stiven Čeung, uzvratio je da je „Pokvareni Džo Bajden egzistencijalna pretnja demokratiji tako što se naoružavajući zakon i lišavajući glasanja birača u širokim razmerama“.

Osim što vodi slučaj od 6. januara, Smit takođe nadgleda krivično gonjenje Trampa zbog njegovog navodnog pogrešnog rukovanja poverljivim dokumentima, dok se bivši predsednik suočava sa optužbama na državnom nivou u Džordžiji i Njujorku, kao i sa brojnim građanskim tužbama.

Bajden je trenutno predmet istrage o opozivu koju vode republikanci u Kongresu, a istraga je usredsređena oko njegovog navodnog trgovanja uticajem i umešanosti u poslove njegovog sina u inostranstvu.