Stručnjaci otkrivaju zašto vas noćno pijenje alkohola budi u 3 ujutro

Stručnjaci otkrivaju zašto vas noćno pijenje alkohola budi u 3 ujutro

Došli ste kući nakon dugog dana na poslu, večerali ste, stavljali decu na spavanje, a onda popijete uobičajenu noćnu čašu pre nego što zaspite.

Ili ste možda u pabu na radnoj božićnoj zabavi i mislite da ćete popiti još jedno piće pre nego što krenete kući.

Ovo poslednje piće bi vam moglo pomoći da lako zaspite. Ali vaša noćna čaša takođe može pokvariti dobar san. Kako je moglo oboje?

Evo šta se dešava u vašem telu kada popijete alkohol neposredno pre spavanja. A ako želite da pijete na božićnoj zabavi, imamo nekoliko saveta kako da zaštitite svoj san.

Ubrzo nakon što popijete, alkohol ulazi u vaš krvotok i putuje do vašeg mozga.

Tamo utiče na hemijske glasnike poznate kao neurotransmiteri i usporava komunikaciju između nervnih ćelija.

Određeni delovi mozga su posebno osetljivi na dejstvo alkohola. Kada alkohol stupi u interakciju sa ćelijama u ovim regionima, ukupni efekat dovodi do onih karakterističnih osećaja opuštenosti, smanjenih inhibicija, nerazgovetnog govora i može izazvati osećaj pospanosti i letargije.

Alkohol takođe može imati neposredne efekte na srce i cirkulatorni sistem. Krvni sudovi se šire, što dovodi do pada krvnog pritiska, što može izazvati vrtoglavicu ili vrtoglavicu.

Piti alkohol pre spavanja je kao da okrećete prekidač. U početku, alkohol ima sedativni efekat i verovatno ćete se osećati opuštenije i lako ćete se udaljiti.

U ovom trenutku još uvek imate visok nivo alkohola u krvi. Ali nemojte se zavaravati. Dok vaše telo prerađuje alkohol, a noć traje, alkohol vam zapravo ometa san.

Kako vaše telo obrađuje alkohol i nivo alkohola u krvi opada, vaš mozak se vraća od pospanosti koju biste osećali ranije tokom noći.

Ovo ometa vaš san i može vas probuditi više puta, posebno u drugoj polovini noći. Takođe možete imati živopisne i stresne snove.

Ovaj poremećaj sna je uglavnom zbog dubokog, „brzog pokreta očiju“ ili REM spavanja.

Ova vrsta sna igra važnu ulogu u regulisanju vaših emocija i za vašu kognitivnu funkciju. Dakle, to što ne dobijate dovoljno objašnjava zašto se probudite osećajući se prilično jadno i klonulo.

Konzumiranje alkohola pre spavanja takođe obično znači da manje spavate, što znači da je važno vreme odmora i punjenja skraćeno.

Postoje i dugoročni uticaji alkohola na san. Osobe koje umereno i teško piju stalno imaju loš kvalitet sna i više poremećaja sna tokom vremena.

Ako planirate da pijete ove praznične sezone, evo nekoliko saveta kako da smanjite uticaj alkohola na vaš san:

Zamenite svako drugo piće. Pokušajte da zamenite svako drugo piće za bezalkoholno piće. Što više alkohola pijete, više poremećaja sna možete očekivati. Smanjenje količine koju pijete u jednom sedenju može minimizirati efekat na vaš san

Izbegavajte da pijete alkohol pre spavanja. Ako svom telu date priliku da preradi alkohol pre nego što odete na spavanje, vaš san će biti manje poremećen

Jedite dok pijete. Pijenje na prazan stomak će pogoršati efekte alkohola jer će se alkohol brže apsorbovati. Zato pokušajte da pojedete nešto dok pijete

Odbacite espreso martini i druga pića sa kofeinom. Kofein može otežati zaspati i teško ostati zaspati

Budite oprezni ako imate apneju za vrijeme spavanja. Ljudi koji imaju apneju za vrijeme spavanja (kada su im gornji disajni putevi više puta blokirani tokom spavanja) mogu biti još više pogođeni konzumiranjem alkohola. To je zato što alkohol može da deluje kao relaksant mišića, što dovodi do više hrkanja i nižeg nivoa kiseonika u krvi. Ako imate apneju u snu, ograničavanje količine alkohola koje pijete je najbolji način da izbegnete ove efekte

Piti dosta vode . Ako ostanete hidrirani, to će vam pomoći da bolje spavate i nadamo se da ćete sprečiti najgore od sutrašnjeg mamurluka.