Poseta stomatologu mogla bi da izazove krvarenje u mozgu kod pacijenta

Poseta stomatologu mogla bi da izazove krvarenje u mozgu kod pacijenta

Jednostavno vađenje zuba završilo se odlaskom u hitnu pomoć sa mučninom, vrtoglavicom i nagnutim vidom za jednog Australijanca u 60-im godinama, kome je kasnije dijagnostikovan retki poremećaj koji uzrokuje sušenje krvnih sudova u mozgu.

Iako je nemoguće sa sigurnošću reći da su krvarenje i stomatološki zahvat bili povezani, autori nedavno objavljene studije slučaja sumnjaju da je nagli porast krvnog pritiska bio okidač za ono što je u medicinskom jeziku poznato kao intracerebralno krvarenje.

Čak i dok je bio u hitnoj pomoći, krvni pritisak pacijenta je ostao razumljivo visok. Sa njegovim očima koje su snažno klizile ulevo, hodom nestalnim i držanjem koje je snažno naginjalo udesno, bilo je jasno da nešto nije u redu na neurološkom odeljenju.

Jedna od prvih dijagnoza koju treba isključiti u takvim slučajevima je moždani udar. Hitan CT snimak je odmah otkrio malo krvarenje koje je vršilo pritisak na tkiva u donjoj levoj polovini mozga pacijenta.

Budući da su oni vitalno važni organi, krvni sudovi koji hrane mozak nemaju tendenciju da jednostavno cure hteli-nećeli. U stvari, oni su dobro prilagođeni da drže sve osim najbitnijih materijala dalje od osetljivih neurona i njihovih ćelija za podršku.

Dakle, identifikovanje uzroka intracerebralnog krvarenja postaje pitanje visokog prioriteta. Za koga se nedavno sumnjalo da ima Parkinsonovu bolest, pacijentu je napravljen jednostavan CT skeniran samo šest nedelja ranije.

Nije bilo očiglednih znakova zabrinutosti što se tiče krvnih sudova, iako su postojali značajni znaci nečega što se zove bolest bele materije – široka referenca na oštećenje „belih ćelija“ mozga koje podržavaju mozak uzrokovano smanjenim protokom krvi.

Koristeći magnetnu rezonancu da bi dobili detaljniji pregled, medicinski tim je mapirao područja i vrste moždanog tkiva zahvaćene. Još jednom, lokalizovane zone bolesti bele materije nagovestile su dublju, hroničniju patologiju.

Akronim CADASIL – za cerebralnu autozomno dominantnu arteriopatiju sa subkortikalnim infarktom i leukoencefalopatijom – opisuje retko zdravstveno stanje koje utiče na protok krvi kroz male sudove, posebno one koji se provlače kroz moždanu materiju.

Smatra se da pogađa samo 2 od svakih 100.000 ljudi, stanje se obično propusti ili se pogrešno dijagnostikuje, što otežava pouzdanost saznanja koliko često može biti.

Zahvaljujući mutiranom genu koji kodira posebne receptorske proteine, mišići koji okružuju krvne sudove prerano umiru, slabeći kapilare do tačke začepljenja. Krajnji rezultat je obično leukoencefalopatija, ili smrt bele materije mozga.

Jedan DNK test za slomljeni NOTCH3 gen kasnije i pacijent je dobio svoju dijagnozu. Iako se oporavio od ovog krvarenja u narednih nekoliko meseci, stavljen je na dugotrajnu terapiju aspirinom kako bi mu krv lakše tekla i lekove koji su mu pomogli u kontroli krvnog pritiska.

Blokada može biti uobičajena kod pacijenata sa CADASIL-om, ali hemoragije nisu, barem u poređenju sa drugim abnormalnostima koje izazivaju moždani udar. U stvari, ova studija slučaja je prva koja opisuje krvarenje u mozgu kod stomatološkog pacijenta sa CADASIL-om.

Medicinska literatura pominje samo tri druga slučaja da je neko doživeo intracerebralno krvarenje dok je bio u zubarskoj stolici. U jednom slučaju prijavljenom pre više od 30 godina prikazana je 52-godišnja žena sa bolnim apscesom, koja nažalost nije preživela svoje značajno intracerebralno krvarenje.

Pre nego što izbacite tako retke primere neuroloških trauma kao izgovor da izbegnete sledeći pregled, isplati se imati na umu da je zubar najbolji prijatelj vašeg mozga.

Bolest desni tokom nekoliko godina može povećati rizik od Alchajmerove bolesti za čak 70 procenata. Slično tome, loša oralna higijena može smanjiti delove mozga koji su povezani sa pamćenjem.

Budite mirni i recite ‘ah’. Šanse su dobre da ćete se i dalje smejati u narednim decenijama.