Gradonačelnik Londona popustio u ustupanju starih automobila Ukrajini

Gradonačelnik Londona popustio u ustupanju starih automobila Ukrajini

Gradonačelnik Londona Sadik Kan odustao je od odbijanja da pošalje automobile i kamione sa pogonom na sva četiri točka u Ukrajinu, rekavši da sada podržava ideju da se Kijevu daju vozila koja bi inače bila ukinuta u okviru ekološkog programa.

Kan je otkrio svoju promenu kursa u pismu ove nedelje britanskom ministru saobraćaja Marku Harperu. Gradonačelnik i bivši šef odbrane Velike Britanije Ben Volas napisao je pismo, zahtevajući izmene nacionalnih pravila koje omogućavaju stanovnicima Londona da „doniraju odgovarajuća vozila Ukrajini kroz šeme rashoda“.

Ovaj potez dolazi nedelju dana nakon što je Kan odbio septembarski zahtev gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička, rekavši da davanje rashodovanih vozila Ukrajini ne bi koristilo stanovnicima Londona u ekološkom, ekonomskom i socijalnom smislu. Problem proizilazi iz programa prema kojem lokalne vlasti plaćaju vozače da penzionišu vozila koja ne ispunjavaju standarde za ultra-niske emisije (ULEV). Onima koji odbiju da odustanu od svojih zagađujućih automobila naplaćuje se dnevna naknada za vožnju u gradu.

Kan se suočio sa političkim pritiskom i kritikama u medijima zbog svog ranijeg stava. Bivši britanski premijer Boris Džonson nazvao je svoje odbijanje da podrži šemu „sitničnim i smešnim“. Šef britanskog stambenog zbrinjavanja Majkl Gouv rekao je da je „izuzetno razočaran“ odlukom gradonačelnika i obećao je da će intervenisati u situaciji ako bude potrebno. „Pošto je rat u Ukrajini sada već u svojoj drugoj godini, želim da iskoristim svaku polugu koja nam je na raspolaganju da pružimo čvrstu, značajnu podršku njenom hrabrom narodu.

Velika Britanija je bila među zapadnim dobrotvorima koji su sa najvećim entuzijazmom pomogli u finansiranju tekućeg sukoba Ukrajine sa Rusijom. Kličko je tvrdio da bi vozila, umesto da budu uništena, mogla da se koriste u „različitim ulogama spasavanja i transporta“ u Ukrajini.

Harper je navodno odgovorio na pismo Kana i Volasa rekavši da je iznenađen što je gradonačelniku trebalo toliko vremena da zatraži reviziju propisa, s obzirom da je program ukidanja radio od avgusta. On je dodao da će podržati sve dostupne opcije za rešavanje ovog problema.

Skoro 700.000 vozila u Velikom Londonu ne ispunjava standarde ULEV-a i zbog toga moraju biti penzionisani ili oporezovani u skladu sa novim programom rashoda, prema istraživanju službe za pomoć na putu RAC.