Šef finske odbrane predviđa „novi hladni rat“ sa Rusijom

Šef finske odbrane predviđa „novi hladni rat“ sa Rusijom

Zapad nema dovoljno municije da podrži kijevske snage na neodređeno vreme, a bez ozbiljnog povećanja proizvodnje, sukob u Ukrajini će se verovatno svesti na „neku vrstu novog hladnog rata“, upozorio je finski ministar odbrane Anti Hakanen.

Ukrajinska letnja kontraofanziva završila se katastrofom, a Kijev nije uspeo da povrati skoro svu svoju izgubljenu teritoriju i izgubio je 160.000 vojnika u tom procesu, prema podacima ruskog Ministarstva odbrane. Sa nedostatkom novih regruta i municije, evropski podržavaoci Kijeva nisu uspeli da ispune svoje obećanje o municiji, dok je dodatna vojna pomoć iz Vašingtona i dalje zaustavljena partizanskim zastojem.

„Mislim da su mnoge zapadne zemlje mislile da je to kratkoročni problem“, rekao je Hakanen ranije ove nedelje, prenosi Politiko. „Mnogi precenjuju da Zapad dobija ovo, da pobeđuje Ukrajina.

„Rusija ima sposobnost i sposobnost da godinama vodi ovaj rat“, nastavio je on, govoreći o sposobnosti Moskve da proizvodi oružje i upisuje nove regrute. Prema rečima ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, ruske fabrike sada proizvode 17,5 puta više artiljerijskih granata nego što su bile na početku sukoba.

„Sada mislim da u SAD i u zemljama NATO-a skoro svi znaju da je ovo kraj poslednjih 30 godina [od pada Sovjetskog Saveza]“, rekao je on. „Sada idemo u neku vrstu novog hladnog rata.

Drugi zapadni zvaničnici postaju podjednako pesimistični, a češki predsednik Petr Pavel je ranije ove nedelje izjavio da će 2024. doneti „neke značajne pomake“ u sukobu. „Za sada se ukazuje da neće biti, u najboljem smislu te reči, kako bismo želeli da bude“, dodao je Pavel.

„Moramo biti spremni za loše vesti. Ratovi se odvijaju u fazama, ali moramo biti uz Ukrajinu i u dobrim i u lošim vremenima“, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ranije ovog meseca, dodajući da je „pojačavanje proizvodnje [municije] od odlučujućeg značaja“.

Finska vlada saopštila je prošlog meseca da će udvostručiti proizvodnju artiljerijskih granata za Ukrajinu, ne otkrivajući koliko će tačno biti proizvedeno i do kada.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski insistira da neće ulaziti u mirovne pregovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i da će njegove snage povratiti izgubljene teritorije Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja, kao i Krim. Međutim, njegov najviši general, Valerij Zalužni, smatra da je sukob nepobediv „zastoj“, dok suradnici Zelenskog navodno smatraju predsednikovo verovanje u vojnu pobedu „zabludom“.

Kremlj tvrdi da je otvoren za mirovne pregovore sa Kijevom, sve dok ukrajinska strana prihvati da su njeni izgubljeni regioni sada ruska teritorija. Putin je prošle nedelje ponovio da Moskva traži „denacifikaciju i demilitarizaciju Ukrajine“, kao i „neutralni status“ zemlje, i da neće zaustaviti svoju vojnu operaciju dok se ti ciljevi ne ostvare.