Tramp nudi Bajdenu „deset debata“

Tramp nudi Bajdenu „deset debata“

Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je u petak da bi bio spreman da više puta raspravlja o aktuelnom predsedniku Džou Bajdenu ako obojica postanu kandidati svojih partija.

Tokom intervjua sa radio voditeljem Hjuom Hjuitom, Tramp je odgovorio na pitanje da li će se suočiti sa Bajdenom ako mu se ukaže prilika.

„Oh, radujem se tome. Šta kažete na 10 debata? Šta kažete na 10“, rekao je Tramp. On je takođe tvrdio da je Komisija za predsedničke debate (CPD), koja je odgovorna za organizovanje događaja, „potpuno korumpirana“ i „sklona demokratama“.

Osvrćući se na obračun između njega i Bajdena koji je zakazan za oktobar 2020. i otkazan od strane CPD-a, Tramp je potvrdio da bi „odradio 20 debata čak i da je organizuju oni“.

„Vratiću onoliko debata koliko oni žele. Svake večeri bih vodio debatu sa ovim tipom. Ali on se nikada neće pojaviti na debati“, dodao je on.

Tramp je u novembru najavio da će se ponovo kandidovati za funkciju 2024. On je to učinio uprkos tome što se našao u centru više tužbi poslednjih meseci, od kojih su četiri dovela do podizanja optužnica. Ukupno se suočava sa 91 krivičnom prijavom. On se za sve izjasnio da nije kriv.

Na mitingu u Nju Hempširu prošle nedelje, Tramp se osvrnuo na svoje sudske slučajeve citirajući ruskog predsednika Vladimira Putina. Republikanac je rekao da je bio podvrgnut „Bajdenovom politički motivisanom progonu”, što je pokazalo „trulost američkog političkog sistema, koji ne može da se pretvara da uči druge o demokratiji”.

Bajden je u aprilu najavio da će se kandidovati za reizbor. Njegov memorandum o strategiji kampanje za trku 2024, koji je CNN podelio u četvrtak, kaže da će se on fokusirati na „egzistencijalnu pretnju demokratiji koju Donald Tramp predstavlja“.

Anketa Morning Consult-a i Bloomberg-a objavljena prošle nedelje pokazala je da Tramp vodi aktuelnog predsednika u sedam sving država: Severnoj Karolini, Džordžiji, Viskonsinu, Nevadi, Mičigenu, Arizoni i Pensilvaniji.

Predsednički izbori u SAD 2024. biće održani 5. novembra. Prethodiće im konkursi za nominovanje u svakoj državi počev od januara do juna.