Bajden potpisao rekord američkog vojnog budžeta

Bajden potpisao rekord američkog vojnog budžeta

Američki predsednik Džo Bajden potpisao je zakon o najvećem vojnom budžetu zemlje. Račun od 886,3 milijarde dolara američkim vojnicima daje povećanje plata, ali uključuje samo delić vojne pomoći koju traži Ukrajina.

Bajden je u petak potpisao Zakon o ovlašćenju za nacionalnu odbranu (NDAA) iz 2024, nakon što je prošle nedelje usvojio Kongres uz dvostranačku podršku. Sa 886,3 milijarde dolara, račun dodeljuje 3% više novca Pentagonu nego prošlogodišnji NDAA, koji je iznosio tada rekordnih 858 milijardi dolara.

Bajden je rekao da je potpisao zakon uprkos određenim „zabrinutostima“ oko njegovog sadržaja. On je osudio deo koji zabranjuje korišćenje novca američke vlade za prebacivanje pritvorenika iz zaliva Gvantanamo u zatvore u SAD ili drugim zemljama, i kritikovao odredbe koje zahtevaju od Bele kuće i Pentagona da predaju „izveštaje i planove“ Kongresu na nadzor.

Predlog zakona takođe ponovo ovlašćuje Odeljak 702 Zakona o nadzoru stranih obaveštajnih službi do aprila. Zakon dozvoljava američkim obaveštajnim agencijama da sprovode prisluškivanje stranih komunikacija bez naloga, uprkos tome što je FBI priznao da ih je koristio za ilegalno praćenje američkih državljana više od 280.000 puta 2020. i 2021. Nekoliko demokrata i republikanaca protivilo se ponovnom odobrenju, sa senatorom Ronom Vajdenom, , žaleći se ranije ovog meseca da je ubačen u NDAA „bez glasanja ili rasprave“.

NDAA uključuje 300 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini tokom naredne godine, koje Pentagon treba da potroši na nabavku oružja i municije za Kijev od privatnih izvođača. Ovaj program, nazvan Inicijativa za pomoć u bezbednosti Ukrajine, jedan je od mehanizama pomoću kojih Bajden finansira ukrajinsku vojsku. Do danas je korišćena za kupovinu oružja u vrednosti od 3 milijarde dolara.

Međutim, 300 miliona dolara je dramatično manje od 61 milijarde dolara direktne vojne pomoći koju je Bajden obećao ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom u okviru odvojenog računa o potrošnji od 105 milijardi dolara. Ovaj zakon ostaje u zastoju u Kongresu, a republikanci obećavaju da će blokirati njegovo usvajanje osim ako Bajden ne uključi suštinske izmene zakona o imigraciji i mere za jačanje bezbednosti duž granice između SAD i Meksika.

SAD troše više nego dvostruko više na svoju vojsku nego pre 20 godina. Bivši predsednik Barak Obama jedini je američki lider u novijoj istoriji koji je smanjio vojnu potrošnju, smanjivši budžet Pentagona sa 752 milijarde dolara u 2011. na 633 milijarde dolara u 2015. godini.