Brnabić: CRTA nije konstatovala nepravilnosti kroz zapisnike, ništa nije predala RIK-u, GIK-u, tužilaštvu

Brnabić: CRTA nije konstatovala nepravilnosti kroz zapisnike, ništa nije predala RIK-u, GIK-u, tužilaštvu

Premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić na vanrednoj konferenciji za medije odgovorila je na izveštaj organizacije CRTA o nedavnim izborima u Srbiji, rekavši da „te nepravilnosti nisu konstatovali kroz zapisnike i da ništa nisu predali RIK-u, GIK-u, kao ni tužilaštvu“.

Brnabić je poručila da je „čula jedno veliko ništa“.

„Čuli smo insinuacije, nagađanja, poluinformacije i sve lepo spakovano za jedan politički kontekst koji tera vodu na njihovu vodenicu, kao što je bilo u kampanji nastavili su istim manirom. Nema profesionalnosti, objektiovnosti, to je jedno brutalno navijačko ponašanje. Morala sam da reagujem iz prostorija Vlade a ne SNS, jer ovo što smo videli i ovo što vidimo i slušamo od nedelje uveče, odnosno od ponedeljka ujutru kada su se predstavnici opozicije opasuljili kada im je proradio softver i videli da su izgubili i onda počeli da osporavaju izbore, od tada sve slušamo kako od njih tako od organizacija civilnog društva“, kaže Brnabić.

Smatra da je sve to direktna destabilizacija Srbije i pokušaj rušenja ustavnog poretka.

„Ni u jednoj zemlji se ne dešava da imate ovakve optužbe koje onda idu svuda po svetu, gde optužujete državu da je lažirala izbore, a da ne pružite nijedan dokaz. Na kojim izborima se takmičite – u Briselu i Berlinu ili u Srbiji. Pošto njima verujete, a ne verujete institucijama države. Crta nije podnela ništa Tužilaštvu, ni jedan jedini papir“, dodala je.

Na osnovu do sada prikupljenih činjenica i sprovedenih analiza, posmatračka misija Crte iznosi osnovanu sumnju da je na izborima 17. decembra došlo do organizovanih migracija birača u obimu koji je presudno uticao na ishod veoma tesnih izbora za Skupštinu Beograda – glavni je zaključak izveštaja koji je Crta predstavila na konferenciji za medije, sačinjenog na osnovu građe prikupljenom pre, tokom i nakon izbornog dana.