Gruzijske vlasti veruju da će biti u EU pre Ukrajine i Moldavije

Gruzijske vlasti veruju da će biti u EU pre Ukrajine i Moldavije

Šef vladajuće partije Gruzije „Gruzijski san“ Iraklij Kobahidze smatra da je Tbilisi „deset puta“ ispred Ukrajine i Moldavije po evropskim integracijama, pa će pre njih biti u EU.

Ovo su reči Kobahidzea koje citira gruzijski Prvi kanal, prenosi Evropska pravda.

Prema rečima šefa „Gruzijskog sna“, Gruzija je konstantno „dobijala početak konkretnih procesa od EU kasnije nego Ukrajina i Moldavija“.

Na primer, u našem slučaju su pregovori o potpisivanju sporazuma o pridruživanju počeli kasnije, pregovori o viznoj liberalizaciji su počeli kasnije, ali smo u sva tri slučaja bili ispred Ukrajine i Moldavije“, smatra on.

Razlog je, smatra Kobahidze, što je Gruzija „mnogo ispred” Kijeva i Kišinjeva, „naročito posle onih složenih procesa koji su se odigrali u Ukrajini i koji su se, sa ekonomske tačke gledišta, u velikoj meri proširili i na Moldaviju”.

„Daleko smo ispred u svim aspektima: demokratija, ljudska prava, ekonomija. Daleko smo ispred u svim oblastima, deset puta ispred Ukrajine i Moldavije. Tačno je da smo dobili status kandidata kasnije nego oni, ali smo sigurni da ćemo u Evropsku uniju ući mnogo ranije od njih“, zaključio je političar.

Podsetimo, lideri EU su 14. decembra podržali preporuku Evropske komisije da se Gruziji dodeli status kandidata za ulazak u Evropsku uniju i istovremeno odobrili otvaranje pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom.

Pročitajte i kako EU ocenjuje napredak Gruzije i drugih zemalja na putu ka članstvu.