Rusija upozorava Zapad da ne oduzima imovinu

Rusija upozorava Zapad da ne oduzima imovinu

Zaplena ruske imovine od strane zapadnih zemalja bila bi „ilegalna“ i „izuzetno opasna“ za globalni finansijski sistem, upozorio je u petak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

SAD i EU navodno razmatraju korišćenje ruske imovine zamrznute na Zapadu za obnovu Ukrajine, ili čak finansiranje tekućih vojnih napora Kijeva. Prema pisanju Njujork tajmsa, kaže se da je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena dala najnoviji predlog da to učini dok se Bela kuća bori da da zeleno svetlo za novi paket pomoći Ukrajini od 60 milijardi dolara.

Procenjuje se da je 260 milijardi evra (285 milijardi dolara) sredstava ruske centralne banke imobilisano u zemljama G7, EU i Australiji nakon pokretanja ofanzive Moskve na Ukrajinu u februaru 2022, pri čemu je većina rezervi bila u Evropi.

Obraćajući se novinarima u petak, Peskov je istakao da se pitanje konfiskacije zamrznutih sredstava i dalje postavlja i u Evropi i u SAD.

„Ova tema je, pre svega, neprihvatljiva“, rekao je Peskov i dodao da bi potencijalna zaplena ruske imovine nanela „veoma ozbiljan udarac međunarodnom finansijskom sistemu“.

Portparol Kremlja je naglasio da svaka zemlja koja razmišlja o tom potezu mora da shvati da Rusija „nikada neće ostaviti one koji su to uradili na miru“ i da će preduzeti široke pravne korake.

EU i SAD takođe moraju da shvate da će zaplena ruske imovine biti praćena proporcionalnim odgovorom Moskve, dodao je Peskov. „Ako nam neko nešto oduzme, onda ćemo videti šta možemo da oduzmemo kao odgovor. I ako se ovo nešto pronađe, mi ćemo, naravno, to odmah [zapleniti]“, rekao je portparol.

Ruski ministar finansija Anton Siluanov ranije je izdao slično upozorenje Zapadu, obećavajući odgovor od glave do pete, dok je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin prošlog meseca tvrdio da je imovina G7 u Rusiji „brojnija od zamrznutih sredstava Rusije [na Zapadu ].”

Fajnenšel tajms je u sredu izvestio da su brojne članice EU, uključujući Francusku, Nemačku i Italiju, bile „izuzetno oprezne” po pitanju ideje o zapleni ruske imovine. Prema pisanju lista, ove zemlje su zabrinute da bi se taj potez smatrao „prelaskom linije“ i može izazvati zabrinutost u Aziji i na Bliskom istoku da suverena imovina koja se drži u zapadnim valutama nije sigurna.