Tesla ide napred sa planom za izgradnju fabrike baterija za skladištenje energije u Kini

Tesla ide napred sa planom za izgradnju fabrike baterija za skladištenje energije u Kini

Planovi američkog proizvođača električnih automobila Tesla da proizvodi baterije za skladištenje energije u Kini nastavljeni su u petak ceremonijom potpisivanja kupovine zemljišta za novu fabriku u Šangaju, javili su kineski državni mediji.

Planirano je da izgradnja počne početkom sledeće godine, a proizvodnja će biti puštena u pogon do kraja godine, saopštila je zvanična novinska agencija Sinhua.

Fabrika neće praviti baterije za automobile, već za elektroprivrede i druge kompanije za skladištenje energije. Takve jedinice za skladištenje su postale sve važnije sa porastom solarne energije i energije vetra, koje proizvode električnu energiju samo kada su vremenski uslovi povoljni i moraju da je skladište kada je potrebna stambenim i poslovnim korisnicima.

Nova fabrika će u početku proizvoditi 10.000 Teslinih Megapak jedinica godišnje za prodaju širom sveta, saopštila je Sinhua.

Projekat Tesla je retka dobra vest za kinesku ekonomiju, koja je ove godine zabeležila nagli pad stranih investicija. Ministarstvo trgovine saopštilo je ove nedelje da su strane investicije u prvih 11 meseci ove godine smanjene za 10 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Strane kompanije su zabrinute zbog sve veće kontrole kineske vlade nad poslovanjem po nacionalnoj bezbednosti i drugim osnovama, kao i zbog sve većih ograničenja SAD u trgovini tehnologijom sa Kinom.

Kina je glavni tržišni i proizvodni centar za Teslu, a izvršni direktor kompanije, Elon Musk, izgradio je bliske veze sa kineskim zvaničnicima čak i kada su se odnosi između SAD i Kine pogoršali. U maju se u Pekingu sastao sa ministrom trgovine i tadašnjim ministrom spoljnih poslova.

Tesla je 2019. izgradio fabriku električnih vozila u Šangaju koja sklapa automobile za Kinu, Evropu i druga prekookeanska tržišta. To je drugi prodavac na kineskom tržištu električnih vozila u procvatu. Tržišni lider je kineska automobilska kompanija BID, koja je u petak objavila planove za proizvodnju električnih vozila u Mađarskoj, što će biti njena prva fabrika automobila u Evropi.

Tesla je prodao 464.654 vozila u Kini u prvih 10 meseci ove godine, što je 37,5% više u odnosu na prošlu godinu i čini 12% kineske prodaje električnih vozila, prema Kineskom udruženju putničkih automobila, istraživačkom ogranku Kineskog udruženja prodavaca automobila.

Kina je takođe daleko svetski lider u instalaciji vetrogeneratora i solarnih kapaciteta, što je čini glavnim tržištem za skladištenje energije.