SAD žele 300 milijardi dolara ruske imovine za Ukrajinu

SAD žele 300 milijardi dolara ruske imovine za Ukrajinu

Bela kuća je navodno započela „hitne“ razgovore sa zapadnim saveznicima o zapleni zamrznute ruske imovine i njenom korišćenju za pomoć Ukrajini, navodi Njujork tajms u četvrtak, pozivajući se na anonimne izvore. Navodni potez dolazi u trenutku kada se Zapad bori da osvetli nove pakete pomoći Kijevu.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena „tiho signalizira novu podršku“ preuzimanju preko 300 milijardi dolara ruskih deviznih rezervi koje su blokirale zapadne zemlje nakon početka sukoba u Ukrajini, kažu neimenovani američki i evropski zvaničnici koje je list intervjuisao.

Neki američki zvaničnici izrazili su zabrinutost da bi takav drastičan potez potkopao kredibilitet zemlje kao glavnog finansijskog centra. Međutim, Bajdenova administracija, u koordinaciji sa G7, sada „ponovo razmatra“ da li bi mogla da zaobiđe odobrenje Kongresa za korišćenje sredstava, izvestio je NIT.

Rečeno je da su razgovori među zvaničnicima, bankarima i advokatima bili uzburkani poslednjih nedelja, a Vašington je navodno pritiskao nekoliko svojih saveznika da do 24. februara donesu strategiju za obeležavanje druge godišnjice početka sukoba u Ukrajini.

Po ovom pitanju nije doneta konačna odluka, navodi list. U toku su debate o detaljima i o tome da li će zamrznuta sredstva biti poslata direktno u Ukrajinu – ozloglašenoj po svojoj raširenoj korupciji – ili korišćena na neki drugi način za pomoć Kijevu, dodaje se.

Džon Kirbi, koordinator Saveta za nacionalnu bezbednost za strateške komunikacije, rekao je da je „prerano reći“ na pitanje da li Bela kuća razmišlja o tom potezu.

Razgovori su usledili nakon što je američki Kongres odložio razgovore o novom paketu pomoći Kijevu od 60 milijardi dolara do sledeće godine. Zvaničnici Bele kuće upozorili su da Vašingtonu ubrzano ponestaje ovlašćenih sredstava za usmeravanje ka ovoj zemlji.

Moskva je više puta osuđivala zamrzavanje svojih sredstava u inostranstvu, upozoravajući da bi svaka zaplena bila „ilegalna“ i kršenje „svih mogućih pravila“.

Ruski poslanik Mihail Šeremet takođe je predložio pokretanje pravnog postupka za zaplenu američke imovine u zemlji, ukoliko Vašington nastavi sa rekvizicijom.

Rusija je uvek poštovala princip imuniteta za imovinu, insistirao je Šeremet, tvrdeći da joj zapadni postupci možda neće ostaviti mnogo izbora. „Svaka krivična odluka [SAD] bi bila praćena proporcionalnim odgovorom i kaznom“, upozorio je poslanik.