Naučnici potvrđuju da se mnoge mačke igraju ‘donošenja’ lovine

Naučnici potvrđuju da se mnoge mačke igraju ‘donošenja’ lovine

Mačke imaju reputaciju da su povučene (neke čak mogu reći da su lenje) – ali naše novo istraživanje je pokazalo da komuniciraju sa svojim vlasnicima na iznenađujuće načine. Ono što smo otkrili takođe pokazuje koliko ova vrsta interakcije može biti važna za dobrobit mačaka.

Prijavljeno je da je hvatanje ponašanja kod domaćih mačaka češće nego dolazak na poziv, mjaukanje na komandu ili igranje igrica. Takođe mogu postojati razlike u rasama u donošenju (barem među čistokrvnim). Na primer, sijamske mačke i njihove varijacije ukrštanja poznate su po tome što su vešti donosioci.

Želeli smo da saznamo više o tome kako i zašto mačke donose. U onlajn anketi, pitali smo vlasnike mačaka koji se igraju fetch o ovom ponašanju. Skoro sve ove mačke (94,4%) nisu bile obučene da donesu, a većina su bile mlade (manje od godinu dana) kada su njihovi vlasnici prvi put primetili da mogu da donesu.

U vreme našeg istraživanja, ove mačke su u proseku bile uhvaćene oko četiri godine. Ali bilo je mnogo varijacija – neki su bili novi igrači, dok su drugi igrali fetch ceo život.

Otkrili smo da mačke više vole da kontrolišu svoje sesije preuzimanja. Prema njihovim vlasnicima, mačke koje obično započinju sesije preuzimanja izgledaju više oduševljene time. Ove mačke su imale više sesija preuzimanja mesečno i više puta su preuzimale objekat u jednoj sesiji igranja.

Većina mačaka u našem uzorku su bile mešane rase (86%). Od rasnih rasa, sijamci su bili najčešći (22,5%), što je podržavalo njihovu reputaciju nosilaca.

Mačke za donošenje su više volele da se igraju sa igračkama kao što su imitacije miševa i igračke od mačje trave. Ali oni su takođe maksimalno iskoristili svoje okruženje i oportunistički bi donosili predmete kao što su zgužvani papir, vezice za kosu ili čepovi za flaše.

Sve u svemu, vlasnici su prijavili mnogo razlika u ponašanju pri preuzimanju. Neke mačke prvo donesu predmet svom vlasniku, dok druge reaguju na to da njihov vlasnik prvi baci predmet. Neke mačke vraćaju predmet samo na pola puta. Neki su izbirljivi sa predmetima sa kojima žele da se igraju, a neki će ih doneti samo u određeno vreme ili u određenim delovima kuće (na primer, gore i dole niz stepenice).

Kada se mačke igraju, izgledaju slično kao kada love. Na primer, jurenje, ujedanje, skakanje i uhođenje plena ili predmeta po izboru. Lov je prirodno ponašanje za mačke, tako da im je potreban izlaz za to.

Igra ima važne prednosti za mačke kućnih ljubimaca u smislu sprečavanja agresije prema ljudima i deluje kao zamena za predatorstvo na živim životinjama.

Vlasnici takođe mogu da saznaju o potrebama svojih mačaka kroz sesije igre, kao što je koliko dugo vole da igraju, i na taj način pomognu u jačanju njihove veze. Mlade mačke su najverovatnije razigrane, kako sa predmetima tako i sa leglom. Ali ne znamo mnogo o tome kako se igra kod odraslih mačaka razlikuje od igre kod mačića ili mladih mačaka, jer postoji samo ograničeno istraživanje o tome kako se odrasle mačke igraju.

Iako takođe nije bilo mnogo istraživanja o vezi između mačaka i njihovih vlasnika, neke studije su pokazale da je ovaj odnos važan. Na primer, studija iz 2017. u Švedskoj otkrila je da su mačke tražile više društvenog kontakta sa svojim vlasnikom nakon što su bile ostavljene same 30 minuta – dobro su se nosile same, ali se njihovo ponašanje promenilo kada se njihov vlasnik vratio kući.

Za vlasnike je važno da svaki dan odvoje vreme za igru sa svojom mačkom. Kratki periodi igre nekoliko puta dnevno su dovoljni – i to ne mora biti igra donošenja. Ako mačke uživaju da se igraju pod sopstvenim uslovima, to se verovatno odnosi na sve vrste igre. Generalno, više vole igračke koje imaju osobine plena – na primer, igračke koje se mogu slomiti ili rastaviti, ili koje se nestalno kreću (kao igračke na štapu).

Vlasnici mogu naučiti i razumeti šta znače signali ponašanja njihove mačke tokom sesije igre. Kada mačka želi da se njen vlasnik igra s njima, mogu doneti igračku svom vlasniku ili sedeti pored igračke i iščekujući gledati u svog vlasnika. Primeri ponašanja koji pokazuju da mačka želi da završi sesiju igre uključuju ležanje, odlazak iz oblasti ili više ne juri igračku kada je bačena.

Ako vlasnici mogu da čitaju i tumače govor tela svoje mačke i znaju kada da započnu ili završe sesiju igre, mačka će uživati u ovom iskustvu i može otvoriti više mogućnosti za igranje u budućnosti – možda čak i nadograditi za donošenje!