Menopauza: Zašto se psihološka terapija sada preporučuje za navale vrućine

Menopauza: Zašto se psihološka terapija sada preporučuje za navale vrućine

Postoji najmanje 40 simptoma menopauze i perimenopauze. Ovi simptomi mogu ozbiljno uticati na svakodnevni život i dobrobit žene, zbog čega je pristup blagovremenom i efikasnom lečenju toliko važan.

Simptomi menopauze mogu se opisati u kategorijama kao što su vazomotorni, fizički i psihološki. Sve se dešava kao rezultat opadanja nivoa hormona — prvenstveno estrogena i progesterona.

Vasomotor opisuje navale vrućine i noćno znojenje. Fizičke prirode uključuju maglu mozga (problemi sa pamćenjem i koncentracijom), suvoću vagine, poteškoće sa spavanjem, vrtoglavicu, glavobolje, bolove u zglobovima, utrnulost, svrab kože, simptome mokraćne bešike i infekcije urinarnog trakta. A psihološki se odnosi na loše raspoloženje i anksioznost. Menopauza takođe može povećati rizik od razvoja slabih kostiju (osteoporoze) i srčanih bolesti.

S obzirom na ozbiljan uticaj ovih simptoma na svakodnevni život žene, mnogi se okreću terapiji zamene hormona (HRT). HNL se smatra najefikasnijim načinom za upravljanje simptomima i preporučuje ga Nacionalni institut za zdravlje i izvrsnu negu (Nica) kao tretman prve linije za menopauzu. HNL zamenjuje opadajuće hormone.

Ali od 2015. Najs je takođe prepoznao ulogu koju kognitivna bihejvioralna terapija (CBT) može da igra zajedno sa HST u upravljanju psihološkim simptomima menopauze – kao što su loše raspoloženje i anksioznost. To je zato što je poznato da je CBT efikasan kod blage depresije i anksioznih poremećaja.

Ali nedavni nacrt smernica iz Nice sugeriše da bi ženama trebalo ponuditi CBT umesto, ili uz HST, kako bi se izborili sa naletima vrućine, noćnim znojenjem i poteškoćama sa spavanjem povezanim sa menopauzom.

Jedan od glavnih razloga zašto je Najs preporučila ovu promenu je da se ženama ponudi veći izbor u tome kako da upravljaju svojim simptomima. Ne žele sve žene da uzimaju HNL ili mogu. To je zato što je HNL povezana sa malim povećanim rizikom od raka dojke — iako to zavisi od mnogih faktora, uključujući starost, vrstu HNL-a i koliko dugo ga osoba uzima.

Odluka da se uključi CBT kao opcija zasnovana je na dokazima da može pomoći nekim ljudima da se bolje nose sa iscrpljujućim vazomotornim i problemima sa spavanjem koje imaju tokom menopauze. Dakle, iako CBT ne može da izleči takve fizičke simptome (pošto ne može da zameni opadajuće hormone), nekima ipak može biti od pomoći kada je u pitanju njihovo blagostanje.

Ove nove preporuke su dobile značajnu reakciju, posebno od onih koji vode kampanju za bolje tretmane za zdravlje žena. Na primer, urednici Mumsneta — foruma i vesti za roditelje sa sedištem u Velikoj Britaniji — napisali su oštar pregled ažuriranja, tvrdeći da će smernice biti štetne po zdravlje žena.

Napisali su da bi nove smernice mogle učiniti da lekari više nerado prepisuju HNL pacijentima u Velikoj Britaniji. Takođe su istakli da je već skoro nemoguće da ljudi imaju pristup psihološkim tretmanima u Velikoj Britaniji za probleme mentalnog zdravlja — a kamoli da im mogu pristupiti za fizičke simptome menopauze.

Louise Nevson, vodeći specijalista za menopauzu u Velikoj Britaniji, napisala je u nedavnom članku da nacrt smjernica iz Nice zanemaruje da istakne mnoge prednosti HNL-a za osteoporozu, kardiovaskularne bolesti i dijabetes, i umjesto toga su hiperfokusirani na rizike povezane sa starijim tipovima HNL-a. . Drugi kritičari kažu da će novi vodič iskriviti nauku i potencijalno uplašiti žene da ne koriste sve bezbednije oblike HNL-a.

Ove smernice dolaze u trenutku kada žene u Velikoj Britaniji već osećaju da imaju ograničen pristup odgovarajućoj podršci za menopauzu — posebno u vezi sa opcijama HNL. Oni takođe dolaze u trenutku kada neopravdani strahovi oko rizika HNL-a izazvane Inicijativom za zdravlje žena iz 2002. godine (koja je izvestila da je upotreba HST-a imala više negativnih nego pozitivnih efekata) tek počinju da jenjavaju.

Zagovornici ove odluke kažu da bi CBT ženama dao više izbora u pogledu načina na koji će upravljati simptomima menopauze — i izbor je očigledno dobrodošao. Međutim, moramo biti oprezni da takve promene opcija lečenja ne smanjuju ili odlažu pristup hormonskim tretmanima koji su za većinu žena veoma bezbedni i veoma efikasni.