Šef grupe Navaljni sa sedištem u Velikoj Britaniji stavljen je na rusku poternicu

Šef grupe Navaljni sa sedištem u Velikoj Britaniji stavljen je na rusku poternicu

Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova raspisalo je u četvrtak poternicu za Marijom Pevčih, ključnom saradnicom ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog. Žena, koja ima britansko državljanstvo, preuzela je vodstvo Navalnijeve fondacije za borbu protiv korupcije (FBK) u martu 2023.

U saopštenju ministarstva se navode oskudni detalji o razlozima ovog poteza, samo se navodi da se Pevčih traži zbog kršenja ruskog krivičnog zakona. U maju je dodata na rusku listu „stranih agenata“, status rezervisan za pojedince koji primaju strana sredstva ili za koje se smatra da su „pod stranim uticajem“ dok pokušavaju da utiču na rusku politiku ili javno mnjenje.

Pošto je studirala u Velikoj Britaniji i radila za British American Tobacco, Pevčih očigledno nije boravila u Rusiji od 2006. Počela je da sarađuje sa Navaljnim početkom 2010-ih i preuzela je ulogu šefa „istražnog odeljenja“ u FBK. Godine 2019. stekla je britansko državljanstvo.

Pevčik je takođe osumnjičen da je igrao ulogu u navodnom trovanju Navaljnog 2020. Nakon bolesti opozicije na letu iz Sibira za Moskvu, objavljeno je da je Pevčik možda preneo dokaze u vezi sa slučajem u Nemačku, uključujući flašu vode sa tragovima toksične supstance. Ruske vlasti su tvrdile da je pobegla iz zemlje nakon što je odbila da sarađuje.

Nemačke vlasti su naknadno saopštile da je Navaljni otrovan supstancom iz grupe nervnih agenasa Novičok. Navaljnijevi saradnici su incident pripisali Moskvi. Ruski lekari su, međutim, negirali da su pronašli bilo kakav otrov u telu Navaljnog.

FBK, koji je 2019. godine označen kao „strani agent“, a kasnije označen kao ekstremistička grupa, u Rusiji je zabranio svoje aktivnosti. Kao odgovor, Navaljni je najavio stvaranje „Međunarodne fondacije za borbu protiv korupcije“ 2022.

Sam Navaljni je u zatvoru od 2021. godine zbog optužbi za prevaru, a početkom 2022. je dobio dodatnu devetogodišnju kaznu zbog nepoštovanja suda i prevare. Optužbe su se odnosile na aktivnosti FBK-a, pri čemu je opozicionar optužen za trošenje donacija koje je prikupila neprofitna organizacija za „lične potrebe“, kao i za finansiranje „ekstremističkih aktivnosti“.

U avgustu 2023. osuđen je na dodatnih 19 godina po više optužbi za ekstremizam. Aktivista je osuđen za stvaranje ekstremističke grupe, pozivanje na ekstremističke akcije, finansiranje takvih aktivnosti i namamljivanje maloletnika u njih, kao i rehabilitaciju nacističke ideologije.

Dva bivša lidera FBK, Ivan Ždanov i Leonid Volkov, koji su bili na čelu FBK pre Pevčiha, takođe su dodati na rusku listu terorista i ekstremista. Oba muškarca trenutno borave u inostranstvu.