Glasne žice tinejdžera paralizovane nakon COVID-a

Glasne žice tinejdžera paralizovane nakon COVID-a

Nekoliko dana nakon infekcije SARS-CoV-2, inače zdrava tinejdžerka iznenada je imala problema sa disanjem. Činilo se da joj je COVID-19 paralisao glasne žice.

Devojčici je bila potrebna hirurška traheostomija – otvor na njenom dušniku ispod govorne kutije – da bi podržala disanje više od godinu dana. Prema novom izveštaju o slučaju, uticaj COVID-a na nervni sistem u retkim slučajevima može izazvati paralizu glasnih žica.

Autori kažu da je ovo prvi slučaj paralize glasnih žica kod tinejdžera nakon dijagnoze COVID-19, iako je bilo izveštaja o stanju kod odraslih.

„Virus ima poznate neurološke komplikacije, uključujući glavobolju, napade i perifernu neuropatiju“, pišu otorinolaringolozi Danielle Larrov i Christopher Hartnick iz Mass Eie and Ear na Harvard Medical School.

„Trenutni slučaj otkriva da paraliza glasnih žica može biti dodatna neuropatska posledica virusa.

Trinaest dana nakon pozitivnog testa na SARS-CoV-2, 15-godišnja devojčica se prijavila u bolničko odeljenje hitne pomoći. Njeni početni simptomi, uključujući kongestiju, groznicu i umor, poboljšali su se nakon pet dana. Ali prijavila je da ima problema sa disanjem iznenada devet dana nakon pozitivnog testa, posebno kada je aktivna.

Lekari hitne pomoći su primetili da je njeno disanje bilo ubrzano i bučno pri udisanju, što ukazuje na ometani protok vazduha, iako je njen nivo kiseonika bio normalan. Testovi na SARS-CoV-2 i druge respiratorne infekcije bili su negativni.

Pacijentu, koji je imao istoriju astme i anksioznosti, davani su steroidi i bronhodilatatori zbog sumnje na napad astme, ali to nije pomoglo.

Otorinolaringolozi su pregledali njene glasne žice i dijagnostikovali paradoksalno kretanje glasnih žica (PVFM), gde se glasne žice zatvaraju umesto da se otvaraju dok osoba udiše. Počela je logopedsku terapiju za lečenje ovog nevoljnog zatvaranja, ali njeni simptomi se nisu poboljšali i postalo je jasno da se ne poklapaju sa tipičnim znacima PVFM.

Nastavila je da ima problema sa disanjem i pojavila se nova tegoba kao što su otežano gutanje, slabost na jednoj strani, peckanje i utrnulost i nestabilno hodanje, pa je devojčica primljena u pedijatrijsku bolnicu na detaljnu procenu.

Otorinolaringolozi su ponovo pregledali njene glasne žice i ovog puta su dijagnostikovali bilateralnu paralizu glasnih žica, što u suštini znači da obe njene glasne žice nisu mogle da se pomeraju. Ali još uvek nisu mogli da pronađu uzrok paralize.

Rezultati niza testova isključili su infekcije i neurološke poremećaje. Skeniranje njenog mozga i kičme nije pokazalo očigledne probleme koji bi mogli biti povezani sa njenim simptomima, kao ni testovi gutanja.

Na osnovu svojih nalaza, doktori su zaključili da je prethodna infekcija COVID-19 tinejdžerke oslabila glasne žice, a može biti i uzrok njene utrnulosti i slabosti na jednoj strani.

Injekcije botulinum toksina u njene mišiće grla – metoda koja se pokazala efikasnom u lečenju nekih patologija grla kod dece – nije bila uspešna u ublažavanju njenih problema sa disanjem.

Na kraju je devojčica imala operaciju traheostomije, gde se pravi mali otvor u dušniku (dušniku) kako bi se olakšalo disanje. I konačno, njeno disanje je postalo bolje.

Njena slabost, peckanje i utrnulost su se vremenom poboljšali, povećavajući verovatnoću da su povezani sa prošlom infekcijom COVID-19.

Medicinski tim je nekoliko puta pokušao da vidi da li može da diše bez traheostome, ali su uspeli da je bezbedno uklone tek u 15. mesecu nakon umetanja.

„Išla je na matursko veče godinu i četvrt do datuma kada je izgubila funkciju i rekla mi je da neće ići na maturu sa postavljenom traheostomom“, kaže Hartnik.

„Odlučili smo da intervenišemo kako bi ona završila srednju školu i otišla na maturu bez traheostomije, što je i uradila.