SAD i Danska potpisale su sporazum o saradnji u oblasti odbrane

SAD i Danska potpisale su sporazum o saradnji u oblasti odbrane

Američki državni sekretar Entoni Blinken i danski ministar spoljnih poslova Lars Like Rasmusen potpisali su u četvrtak bilateralni sporazum o saradnji u oblasti odbrane.

Kako prenosi Evropska istina, ceremoniju potpisivanja prenosio je američki Stejt department.

Pre potpisivanja, Blinken je ukazao na ulogu Danske u vojnoj podršci Ukrajini, posebno u pogledu obezbeđivanja zapadnih borbenih aviona F-16, kao i dansko-američku saradnju u oblasti odbrane.

Današnji sporazum je zasnovan na radu koji smo uradili na produbljivanju odbrambene saradnje sa našim partnerima sa druge strane Atlantskog okeana – od severne do južne Evrope, od Baltika do Crnog mora“, naglasio je on.

Desetogodišnjim sporazumom o odbrambenoj saradnji predviđeno je da američki vojnici i oprema mogu biti trajno stacionirani na teritoriji Danske.

Sporazum, o kome su Danska i SAD počele da pregovaraju prošlog februara, stupiće na snagu nakon što se za oko godinu dana donesu neophodni zakoni.

Finska je u ponedeljak potpisala sporazum o saradnji u oblasti odbrane sa Sjedinjenim Državama koji će američkoj vojsci dati širok pristup preko teritorije te severne zemlje do njene duge granice sa Rusijom.

Švedska je ranije u decembru potpisala sličan sporazum.

Norveška, koja takođe deli malu granicu sa Rusijom, potpisala je sporazum sa Sjedinjenim Državama 2021. o tome kako da reguliše vojnu aktivnost SAD na svojoj teritoriji.