Pandemija je ograničila sposobnost dece da se druže: Evo kako da ohrabrite prijateljstva vašeg deteta

Pandemija je ograničila sposobnost dece da se druže: Evo kako da ohrabrite prijateljstva vašeg deteta

Kao što mnogi roditelji i nastavnici znaju, deci i mladima prijateljstva mogu biti najvažnija stvar na svetu. I to je sa dobrim razlogom. Prijateljstva su sastavni deo zdravog razvoja i učenja dece.

Prijateljstva pomažu deci da nauče da pregovaraju o društvenim interakcijama i razumeju emocije. Ali mnoga deca su imala ove važne veze ozbiljno prekinute tokom pandemije.

Većina dece nije bila u mogućnosti da komunicira sa svojim prijateljima. Zatvaranje i ograničenja doveli su do zatvaranja škola, parkova i igrališta. Društveni događaji za decu, kao što su rođendani, proslave maturanata i datumi igranja su otkazani. Čak i kada su se škole postepeno ponovo otvarale, ograničenja kao što su sistemi „mehurića“ ograničavala su mogućnost dece da se igraju sa prijateljima van svog balona.

Moje istraživanje i istraživanja drugih su pokazala da su deci veoma nedostajali prijatelji tokom pandemije.

Produženi period socijalne izolacije bio je situacija bez presedana za našu decu. Znamo da će za mnogu decu posledice pandemije biti dugotrajne, i još uvek učimo o punom obimu ovog uticaja, socijalnog i emocionalnog, kao i na dobrobit dece uopšte.

Sproveo sam studiju sa kolegama fokusirajući se na to kako su deca održavala svoja prijateljstva tokom COVID-19. Ovaj rad je pomogao da se izgradi slika o pozitivnom i negativnom uticaju na dečja prijateljstva tokom ovog perioda. Dok su deca mogla da sklapaju i održavaju neka prijateljstva na mreži, deca sa kojima smo radili pričala su o gubitku veze sa prijateljima koje su imali pre pandemije i koliko ih je to rastužilo.

Dečja prijateljstva se mogu zanemariti u korist akademskog napretka. Međutim, dečja prijateljstva ne treba posmatrati kao poseban ili dodatni, već vitalni deo njihovog učenja i razvoja.

Evo nekoliko načina na koje, ako ste roditelj ili staratelj, možete dati prioritet prijateljstvima vašeg deteta.

Shvatite koliko je igra važna. Igra je sastavni deo dečjih prijateljstava, a posebno nakon izolacije pandemije, važno je da se deca ponovo povežu i komuniciraju sa svojim prijateljima kroz igru. Provođenje vremena sa drugom decom može se smatrati vrednim oblikom terapije za dete i od vitalnog je značaja za njihov razvoj i učenje.

Podesite datume igranja. Ako možete, odredite vreme da se deca igraju i budu sa svojim prijateljima van škole. Omogućavanje vremena prijateljima van škole, kao iu školi, može negovati prijateljstva i učiniti ih jačima, dajući deci više vremena za igru i stvaranje veze nego što imaju u formalnom školskom kontekstu.

Dajte im dosta vremena. Pustite svoje dete i njegove prijatelje da sami nastave sa svojim igrama. Stručnjak za rano detinjstvo profesorka Alison Klark ovo naziva neprekinutim ili nefragmentiranim vremenom, i ono daje deci prostor da istražuju, uspostavljaju igre, dodeljuju delove i zabavljaju se bez prekida.

Fokusirajte se na slušanje. Slušajte dečje priče o njihovoj interakciji sa prijateljima i cenite ih, jer deci toliko znače. Na povratku iz škole ili kada zajedno večerate, pitajte: sa kim ste se igrali danas?

Obratite pažnju na izazove. Svađanje sa prijateljima deo je detinjstva i pruža prilike za pregovaranje o prijateljstvima i razumevanje njihovih društvenih odnosa. Shvatite koliko ovo može biti važno vašem detetu i priznajte da su takvi scenariji deo svakodnevnog života čak i za odrasle. Podstaknite optimizam i otpornost postavljanjem pitanja koja će podstaći diskusiju i razmišljanje: Pitam se šta biste mogli da uradite ako se ovo ponovi?

Nemojte ispitivati, ali budite spremni da slušate kada su deca spremna da podele. Ovo može biti pre spavanja ili nekoliko dana kasnije. Podstičite nezavisnost, ali takođe budite voljni da uđete i razgovarate sa nastavnikom ako to bude zatraženo.

Budi realan. Malo je verovatno da će se vaše dete družiti sa svima u razredu, a vi možete priznati svom detetu da ono ne mora da bude prijatelj sa svima. Međutim, trebalo bi da im pomognete da shvate da moraju da budu u mogućnosti da se povežu sa drugima.

Ako se čini da se vaše dete muči sa sklapanjem prijatelja, praćenje gore navedenih saveta će biti od pomoći, kao i da ostanete pozitivni i ohrabrite svoje dete. Razgovarajte sa razrednim starešinom ili školom vašeg deteta ako smatrate da je vašem detetu potrebna podrška u sklapanju prijateljstva. Nastavnici mogu biti odlični u omogućavanju i posredovanju u prijateljstvima.

Ovaj članak je ponovo objavljen iz The Conversation pod licencom Creative Commons. Pročitajte originalni članak.