Novi procesor ultra velike brzine za unapređenje veštačke inteligencije, vozila bez vozača i još mnogo toga

Novi procesor ultra velike brzine za unapređenje veštačke inteligencije, vozila bez vozača i još mnogo toga

Tim međunarodnih naučnika razvio je procesor signala ultra velike brzine koji može istovremeno analizirati 400.000 video slika u realnom vremenu, navodi se u radu objavljenom u časopisu Inženjering komunikacija.

Tim, predvođen profesorom Dejvidom Mosom sa Tehnološkog univerziteta Svinburn, razvio je procesor koji radi više od 10.000 puta brže od tipičnih elektronskih procesora koji rade u gigabajta/s, sa rekordnih 17 terabita/s (triliona bita u sekundi).

Tehnologija ima duboke implikacije na bezbednost i efikasnost automobila bez vozača, medicinsko snimanje i mogla bi da pomogne u pronalaženju naseljivih planeta izvan našeg solarnog sistema.

„Ovo menja igru“, kaže Moss. „Ovo su prenosivi, ultra precizni optički lenjiri koji se mogu koristiti za sve, od ručnih skenera daha do otkrivanja malih pomeranja objekata u svemiru ili pronalaženja egzoplaneta sličnih Zemlji.“

Efikasnost i brzina procesora će imati veliki uticaj na veštačku inteligenciju (AI), mašinsko učenje i robotski vid. Sposobnost obrade ogromne količine podataka u realnom vremenu dovešće do inteligentnijih, autonomnih robotskih sistema koji mogu efikasno da rade u realnim okruženjima.

U astronomiji, na primer, obrada velikih količina nebeskih podataka brzinom bez presedana podržaće revolucionarna otkrića. Ovaj pristup će takođe ubrzati funkcije medicinskog snimanja i autonomnih vozila.

„Sve analize i donošenje odluka u realnom vremenu zahtevaju ultrabrzu analizu video slika za sve, od autonomne vožnje do veštačke inteligencije kako bi se otkrili i analizirali objekti.

„Tajna njegovih izuzetnih performansi leži u integrisanom optičkom mikročešljaju, koji prevazilazi propusni opseg i energetska ograničenja svojstvena elektronici“, kaže Moss.

Moss kaže da ovaj fotonski procesor signala nije samo tehnološko čudo – to je predznak budućnosti u kojoj brza, efikasna obrada podataka oblikuje svaki aspekt naših života.

„Od transformacije transporta i zdravstvene zaštite do otvaranja novih vrata u istraživanju svemira i veštačkoj inteligenciji, uticaj ove tehnologije će biti dubok i dalekosežan.“