Orban o predsedavanju Mađarske EU: Želimo da okupiramo Brisel

Orban o predsedavanju Mađarske EU: Želimo da okupiramo Brisel

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da će mađarsko predsedavanje Savetom Evropske unije u drugoj polovini 2024. godine biti „mirotvornije” i da je cilj da „okupira Brisel”.

Prema rečima premijera Mađarske, predsedavanje njegove zemlje EU imaće „više mirotvornu, balansirajuću ulogu od uobičajene militantne Mađarske, koja zastupa njene nacionalne interese”.

Na pitanje o teorijskoj mogućnosti da Budimpešta povuče predsedavanje ili čak izlazak iz EU, Orban je odgovorio da želi da Mađarsku uvede „još dublje“ u uniju.

„Moj plan nije da napustimo Brisel, već da ga okupiramo. Ne predlažem da Mađarska stoji po strani, po strani, na spoljnom krugu, već da uđe tamo, predstavi svoje ideale, svoje vrednosti, svoj program i ubeđivao sve više zemalja da je to ispravno“, objasnio je on.

Šef mađarske vlade smatra da njegova zemlja pokazuje uspeh u odnosu na druge – od izlaska iz ekonomske krize 2010. do borbe protiv migracija i postojanja „konzervativno-hrišćanskog političkog sistema koji je u stanju da dobije poverenje ljudi.“

„Voleo bih da Brisel i Evropa u celini ozbiljno razmisle o tome da li, umesto progresivno-liberalnog ludila kojem danas prisustvujemo, treba da obratimo pažnju na Mađarsku. Možda nađu nešto što mogu da preuzmu od mađarskog modela.“ – predložio je Orban.

Kao što znate, Mađarska će predsedavati Savetom Evropske unije od jula do decembra 2024. posle Belgije. Španija trenutno predsedava Savetom EU.

Evropski parlament je u junu usvojio rezoluciju kojom se izražava „ozbiljna zabrinutost“ zbog događaja u Mađarskoj u svetlu njenog predstojećeg predsedavanja Savetom Evropske unije.