Najsitnija vrsta očnjaka na svetu vreba u indonežanskoj džungli

Najsitnija vrsta očnjaka na svetu vreba u indonežanskoj džungli

Bujna, vulkanska brda Sulavesija u Indoneziji dom su nekoliko vrsta očnjaka sa neobičnim reproduktivnim navikama, uključujući Limnonectes larvaepartus – jedinu vrstu žaba na svetu za koju se zna da rađa žive punoglavce.

Sada je ovo tropsko ostrvo otkrilo još jednu od svojih tajni: najmanju žabu na svetu sa očnjacima.

U vezi sa drugim vrstama očnjaka, novopronađena Limnonectes phillofolia je tradicionalni sloj jaja vodozemaca.

Tim herpetologa iz Sjedinjenih Država i Indonezije šetao je kroz kišnu šumu kada je naišao na lišće i mahovinaste gromade nekoliko stopa iznad zemlje u kojima su bila staklena jaja crne žabe.

Ovo je odmah privuklo pažnju istraživača jer se žablja jaja skoro uvek polažu u vodu kako bi se sprečilo da se njihov žele osuši.

Ubrzo nakon toga, istraživači su ugledali žabe pegasto-braon boje veličine novčića koje su štitile svoja gnezda.

„Obično kada tražimo žabe, skeniramo ivice obala potoka ili gazimo kroz potoke da bismo ih uočili direktno u vodi“, kaže glavni autor Džef Frederik, ekolog divljih životinja u Fild muzeju u Čikagu.

„Međutim, nakon što je više puta nadgledao gnezda, tim je počeo da pronalazi prisutne žabe kako sede na lišću i grle svoja mala gnezda.

Ove žabe čuvarice oblažu svoja jaja premazana jedinjenjima koja ih održavaju vlažnima i bez bakterija i gljivica.

Zanimljivo je da su sve žabe koje su vodile računa o jajima bile mužjaci. „Ponašanje mužjaka koji čuva jaja nije potpuno nepoznato kod svih žaba, ali je prilično neuobičajeno“, kaže Frederik.

Ova nikada ranije viđena vrsta žaba imala je traku sitnih zuba na gornjoj vilici i dva mala očnjaka koja su virila iz donje vilice. (Žabe obično imaju zube samo na gornjoj vilici.)

„Ova nova vrsta je sićušna u poređenju sa drugim očnjacima na ostrvu gde je pronađena“, kaže Frederik.

Druge sabljozube žabe na Sulavesiju su divovi od dve funte, ali ova nova vrsta teži samo oko dva grama – „otprilike isto kao novčić“, kaže Frederik.

Nova vrsta je dobila ime Limnonectes phillofolia. (Philofolija znači „gnezdilo listove“.)

Nekoliko vrsta žaba širom jugoistočne Azije razvilo je očnjake za borbu za teritoriju, parove i za lov na hrskavi plen kao što su stonoge i rakovi.

Kako žabe koje se gnezde u listovima ne koriste vodene puteve za razmnožavanje, ne zahtevaju tako velike očnjake da bi se takmičile za najbolja mesta za polaganje jaja u prepunom potoku.

Ovo bi moglo objasniti njihovu malu veličinu očnjaka u poređenju sa drugim žabama na ostrvu, pretpostavili su istraživači.

Istraživači su ranije otkrili da su žablji očnjaci evoluirali nezavisno najmanje četiri puta kod svih vrsta žaba.

Proučavanje ponašanja i ishrane ovih vrsta otkrilo je da su žablji očnjaci koji su evoluirali kao odgovor na seksualnu selekciju relativno veći u poređenju sa onima koji su evoluirali kao odgovor na druge pritiske okoline.

Žabe sa očnjacima pronađene su u Kambodži, Vijetnamu, zapadnoj Africi i Južnoj Americi. Naučnici su takođe otkrili očnjake punoglavce vampirske leteće žabe (Rhacophorus vampirus) u zimzelenim šumama južnog Vijetnama.