Turska kaže da su njeni ratni avioni pogodili sumnjive mete kurdskih militanata u severnom Iraku

Turska kaže da su njeni ratni avioni pogodili sumnjive mete kurdskih militanata u severnom Iraku

Turski ratni avioni izveli su u sredu nove vazdušne napade na mete kurdskih militanata u susednom Iraku, saopštilo je tursko ministarstvo odbrane, dan nakon što su turski i irački zvaničnici održali bezbednosne razgovore na visokom nivou u Ankari.

Turska često pokreće napade na ciljeve u Siriji i Iraku za koje veruje da su povezani sa Radničkom partijom Kurdistana, ili PKK, zabranjenom kurdskom separatističkom grupom koja je vodila pobunu protiv Turske od 1980-ih.

Prema saopštenju ministarstva, borbeni avioni su pogodili ukupno 14 sumnjivih ciljeva PKK u regionima Gara, Hakourk i Kandil na severu Iraka, gde su avioni uništili pećine, skloništa i skladišta koje su koristili militanti. Preduzete su mere kako bi se izbeglo nanošenje štete civilima, istorijskom ili kulturnom nasleđu i životnoj sredini, dodaje ministarstvo.

Nije bilo komentara PKK, vlade u Bagdadu ili administracije u poluautonomnom severnom kurdskom regionu u Iraku.

Ankara tvrdi da PKK ima utočišta u severnom Iraku, gde je navodno i njeno rukovodstvo.

U utorak su se najviši vojni i bezbednosni zvaničnici predvođeni turskim ministrom inostranih poslova Hakanom Fidanom i njegovim iračkim kolegom Fuadom Huseinom sastali u Ankari da razgovaraju o bezbednosnim pitanjima, uključujući pretnju PKK, navodi se u saopštenju objavljenom na kraju sastanka.

Sjedinjene Države i Evropska unija smatraju PKK terorističkom organizacijom. Desetine hiljada ljudi poginulo je od početka sukoba 1984. godine.