Brodski gigant preusmerava brodove oko Afrike

Brodski gigant preusmerava brodove oko Afrike

Danska brodarska grupa Maersk saopštila je u utorak da će njeni brodovi zbog tranzita kroz Crveno more i Adenski zaliv biti preusmereni oko Afrike preko Rta dobre nade zbog rizika od napada hutiskih militanata iz Jemena.

Maersk je, zajedno sa drugim velikim teretnim kompanijama, ranije pauzirao putovanje preko južnog ulaza u Crveno more – moreuza Bab el-Mandeb – zbog bezbednosnih razloga.

Tesnac Bab el-Mandeb povezuje Crveno more sa Adenskim zalivom, a zatim sa Indijskim okeanom sa jedne strane i Sredozemnim morem preko Sueckog kanala sa druge. Plovni put je ključna ruta koja povezuje Aziju i Evropu i omogućava otprilike 12% globalne trgovine, uključujući 30% svih globalnih kontejnerskih pošiljki.

Obustava putovanja usledila je nakon izveštaja da su najmanje dva broda gađana projektilima u ponedeljak. Lideri Huti su rekli da gone Izrael i sva plovila za Izrael zbog neprijateljstava u Gazi.

„Napadi koje smo videli na komercijalne brodove u ovoj oblasti su alarmantni i predstavljaju značajnu pretnju po bezbednost i bezbednost pomoraca“, rekao je Maersk u saopštenju, a prenosi CNBC.

Kompanija je dodala da prati situaciju i da je odlučila da sva plovila koja su trenutno na čekanju i koja su prethodno planirana da putuju preko Crvenog mora krenu mnogo dužom rutom Rtom dobre nade. Ova ruta smanjuje efektivni kapacitet putovanja Azija-Evropa za 25%, kažu analitičari UBS-a.

Maersk je rekao da će njegovi brodovi nastaviti preusmerenim rutama „čim to bude operativno izvodljivo“, dodajući da će se odluke o budućim putovanjima donositi od slučaja do slučaja.

U međuvremenu, stručnjaci iz industrije izražavaju zabrinutost da bi situacija mogla dodatno poremetiti lance snabdevanja, podstičući cene sirove nafte u Evropi i na Mediteranu.