Bela kuća se nada da će Kongres odobriti dodatna sredstva za Ukrajinu u januaru

Bela kuća se nada da će Kongres odobriti dodatna sredstva za Ukrajinu u januaru

Bela kuća veruje da je postigla napredak u pregovorima sa republikancima u američkom Senatu o jačanju antimigrantskih mera na južnoj granici, što će omogućiti odobrenje paketa dodatnih sredstava za Ukrajinu, verovatno u januaru.

Ovo je izjavio Džon Kirbi, koordinator strateških komunikacija Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, na brifingu za novinare u sredu, prenosi „Evropa pravda“.

Kirbi je podsetio da američka vlada ima sredstva da Ukrajini obezbedi samo jedan paket vojne pomoći do kraja godine, ali bez odluke Kongresa za ovo više neće biti novca. Zato je važno da američki poslanici glasaju što pre.

„Izvestan napredak (na pregovorima. – Red.) je postignut, neću žuriti, moramo videti kako će se događaji razvijati“, primetio je on.

Predstavnik Bele kuće je naglasio da, bez obzira na dodelu pomoći Ukrajini, tamošnja neprijateljstva neće prestati, a Rusi će nastaviti ofanzivne operacije, posebno na istoku u oblasti Avdijevke, koje će se ubrzati nakon što se tlo zamrzne u krajem januara – početkom februara.

„Želimo da dobijemo ovo finansiranje što je pre moguće. Izgleda da će se to dogoditi negde u januaru, ali što pre to bolje“, dodao je Kirbi.

Bela kuća je u oktobru zatražila od američkog Kongresa da odobri dodatna sredstva, uključujući više od 60 milijardi dolara za Ukrajinu. Ali u Senatu je zapelo zbog dvostranačkih neslaganja oko bezbednosti granice sa Meksikom.

U sredu je postalo poznato da američki Senat neće glasati o paketu pomoći Ukrajini do kraja godine, iako pregovarači obe strane nastavljaju svoj posao.

Svaki dogovor u Senatu, koji kontrolišu demokrate sa 51 glasom, takođe bi morao da odobri Predstavnički dom američkog Kongresa koji kontrolišu republikanci (većina od 221-213).