NASA je emitovala prvi video visoke rezolucije na preko 30 miliona km

NASA je emitovala prvi video visoke rezolucije na preko 30 miliona km

NASA je u ponedeljak objavila da je koristila najsavremeniji laserski komunikacioni sistem na svemirskom brodu udaljenom 31 milion kilometara od Zemlje – da pošalje video snimak mačke visoke definicije.

15-sekundni mjau-vie sa narandžastim tabijem po imenu Taters je prvi koji se emituje iz dubokog svemira i pokazuje da je moguće preneti komunikaciju veće brzine podataka koja je potrebna za podršku složenim misijama kao što je slanje ljudi na Mars.

Video je emitovan na Zemlju pomoću laserskog primopredajnika na sondi Psiha, koja putuje do glavnog asteroidnog pojasa između Marsa i Jupitera da bi istražila misteriozni objekat bogat metalima. Kada je poslao video, svemirski brod je bio 80 puta veći od udaljenosti između Zemlje i Meseca.

Kodirani infracrveni signal je primio teleskop Hale u Kalteh-ovoj opservatoriji Palomar u okrugu San Dijego, a odatle poslat u NASA-inu laboratoriju za mlazni pogon (JPL) u južnoj Kaliforniji.

„Jedan od ciljeva je da se demonstrira sposobnost prenosa širokopojasnog videa na milione milja. Ništa na Psiche-u ne generiše video podatke, tako da obično šaljemo pakete nasumično generisanih testnih podataka“, rekao je Bil Klipstein, menadžer projekta tehničke demonstracije u JPL-u.

„Ali da bismo ovaj značajan događaj učinili još nezaboravnijim, odlučili smo da sarađujemo sa dizajnerima u JPL-u kako bismo napravili zabavan video, koji hvata suštinu demonstracije kao deo misije Psihe.“

Svemirske misije su se tradicionalno oslanjale na radio talase za slanje i primanje podataka, ali rad sa laserima može povećati brzinu prenosa podataka za 10 do 100 puta.

Ultra-HD videu je bila potrebna 101 sekunda da se pošalje na Zemlju uz maksimalnu brzinu prenosa sistema od 267 megabita u sekundi – brže od većine kućnih širokopojasnih veza.

„U stvari, nakon što je video snimak primljen u Palomaru, poslat je JPL-u preko interneta, a ta veza je bila sporija od signala koji je dolazio iz dubokog svemira“, rekao je Rajan Rogalin, rukovodilac projekta za elektroniku prijemnika u JPL-u.

Zašto onda video o mačkama? Prvo, tu je istorijska veza, rekao je JPL. Kada je 1920-ih godina američko interesovanje za televiziju počelo da raste, emitovana je statua mačke Feliksa koja je služila kao probna slika.

I dok mačke možda ne polažu pravo na titulu čovekovog najboljeg prijatelja, malo ko može da ospori njihovu poziciju broj jedan kada su u pitanju internet video snimci i kultura mema.

​Otpremljen pre lansiranja, snimak prikazuje Tabbi, ljubimca zaposlenog u JPL-u, kako juri lasersko svetlo na kauču, sa prekrivenom test grafikom. Ovo uključuje Psiche-inu orbitalnu putanju i tehničke informacije o laseru i njegovoj brzini prenosa podataka.

Dok je laserski prenos demonstriran u niskoj Zemljinoj orbiti i daleko od Meseca, misija Psiha je prvi put da je raspoređena u dubokom svemiru. Usmeravanje laserskog snopa udaljenog milionima milja zahteva izuzetno precizno „ukazivanje“, a glavni inženjerski timovi su morali da reše tehničku prepreku.

​Demonstracija tehnologije čak treba da kompenzuje činjenicu da će se za vreme koje je potrebno svetlosti da putuje od svemirske letelice do Zemlje, i sonda i planeta pomeriti – tako da laseri za uzlaznu i nižu vezu moraju da se prilagode promeni u skladu sa tim.