Mediji: „Evropski lider Hamasa“ ima kancelariju preko puta Evropske komisije

Mediji: „Evropski lider Hamasa“ ima kancelariju preko puta Evropske komisije

Palestinac Majed al-Zir, osumnjičen da podržava aktivnosti grupe Hamas u Evropi, vodi organizaciju sa sedištem u Briselu nasuprot Evropske komisije.

Ovo se navodi u istrazi belgijskog lista Het Laatste Nieuvs, prenosi „Evropska istina“.

Al-Zir (61) je Britanac palestinskog porekla koji je živeo u Kuvajtu, a poslednjih godina se preselio u Berlin. U Londonu je bio jedan od osnivača Palestinskog centra za povratak (PRC), organizacije koju Savezna kancelarija za zaštitu ustava Nemačke naziva paravan za aktivnosti Hamasa, navodi se u članku.

Nemačke specijalne službe takođe veruju da al-Zir ima kontakte sa najvišim rukovodstvom Hamasa i „organizuje aktivnosti grupe u nekoliko evropskih zemalja“, piše HLN. Zbog ovoga ga u medijima nezvanično nazivaju „evropskim liderom Hamasa“.

Godine 2008. fotografisan je na konferenciji u Damasku sa tadašnjim liderom Hamasa Haledom Mašalom, a dve godine kasnije posetio je i sadašnjeg lidera Hamasa Ismaila Hanija u Pojasu Gaze. A u intervjuu 2009. za novine povezane s Hamasom, al-Zir je govorio o rođaku koji je poginuo u redovima brigada Al-Kasam, vojnog krila grupe.

U maju 2022. godine u Belgiji se pojavila neprofitna organizacija EUPAC. Njeni osnivači bili su Palestinci rođeni u Briselu, Kuvajtu i Jordanu, a njen stvarni lider, prema HLN, je Majed al-Zir.

Al-Zir nije zvanično član odbora EUPAC-a, ali je na sajtu organizacije naveden kao njen izvršni direktor. Njegov zamenik i sekretar su, kako saznaje belgijski list, možda i ranije bili borci Hamasa.

„Zvanično sedište organizacije nalazi se na trgu Roberta Šumana u Briselu, odakle se vidi zgrada Evropske komisije“, piše izdanje i napominje da se kancelarija Evropske koalicije za podršku Izraelu nalazi u ista oblast.

Prema belgijskom zakonu, organizacije moraju da objave svoje ciljeve u Službenom državnom listu. Ali EUPAC je jednostavno kopirao tekst nepovezanog omladinskog sportskog kluba, a takođe nije naveo šta znači skraćenica u nazivu.

Zvanično, aktivnosti EUPAC-a su ograničene na organizovanje konferencija. Na primer, nedelju dana nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, zakazan je sastanak u Briselu na kome se razgovaralo o izraelskoj politici naseljavanja.

„Međutim, postoji zabrinutost da će Hamas, ako počne da teroriše Evropu, pokušati da iskoristi svoje postojeće mreže da to učini“, navodi HLN.

Podsetimo, Francuska, Nemačka i Italija pozvale su Evropsku uniju da napravi posebnu šemu sankcija protiv terorističke grupe Hamas.