Kalifornija će postati druga država koja je uvela pravila za pretvaranje otpadnih voda u vodu za piće

Kalifornija će postati druga država koja je uvela pravila za pretvaranje otpadnih voda u vodu za piće

Nakon što se u Kaliforniji ispere toalet, voda može završiti na mnogim mestima: klizalište u Ontariju, ski staze oko jezera Taho, obradivo zemljište u Centralnoj dolini.

I – uskoro – i kuhinjskoj slavini.

Regulatorni organi Kalifornije u utorak će glasati o novim pravilima koja će dozvoliti agencijama za vodu da recikliraju otpadnu vodu i da je vrate direktno u cevi koje vode vodu za piće u domove, škole i preduzeća.

To je veliki korak za državu koja se decenijama bori da ima pouzdan izvor vode za piće za svojih više od 39 miliona stanovnika. I to signalizira promenu u javnom mnjenju o temi koja je pre dve decenije izazvala reakciju koja je ugušila slične projekte.

Od tada, Kalifornija je prošla kroz više ekstremnih suša, uključujući najnoviju za koju naučnici kažu da je bila najsušniji trogodišnji period zabeležen i ostavila je rezervoare u državi na opasno niskim nivoima.

„Voda je tako dragocena u Kaliforniji. Važno je da je koristimo više puta“, rekla je Dženifer Vest, generalni direktor VateReuse California, grupe koja se zalaže za recikliranu vodu.

Kalifornija decenijama koristi recikliranu otpadnu vodu. Hokejaški tim niže lige Ontario Reign koristio ga je za pravljenje leda za svoje klizalište. Skijalište Soda Springs koristilo ga je za pravljenje snega. A farmeri ga koriste za zalivanje useva.

Ali nije korišćen direktno za vodu za piće. Orange Counti upravlja velikim sistemom za prečišćavanje vode koji reciklira otpadnu vodu, a zatim je koristi za punjenje podzemnih vodonosnih slojeva. Voda se meša sa podzemnom vodom mesecima pre nego što se ponovo pumpa i koristi za vodu za piće.

Nova kalifornijska pravila bi dozvolila – ali ne i zahtevala – agencijama za vodu da uzimaju otpadnu vodu, prečišćavaju je, a zatim je vraćaju nazad u sistem vode za piće. Kalifornija bi bila tek druga država koja bi to dozvolila, posle Kolorada.

Pravila bi zahtevala da se otpadna voda tretira od svih patogena i virusa, čak i ako patogeni i virusi nisu u otpadnoj vodi. To se razlikuje od redovnih pravila za tretman vode, koja zahtevaju tretman samo za poznate patogene, rekao je Darrin Polhemus, zamenik direktora odeljenja za vodu za piće u Kalifornijskom odboru za kontrolu vodenih resursa.

U stvari, tretman je toliko strog da uklanja sve minerale koji čine svežu vodu za piće dobrim ukusom – što znači da se moraju dodati na kraju procesa.

„Isti je kvalitet vode za piće, a verovatno i bolji u mnogim slučajevima“, rekao je Polhemus.

Izgradnja ovih objekata za tretman je skupa i dugotrajna, pa je Polhemus rekao da će to biti opcija samo za veće, dobro finansirane gradove – barem u početku. To uključuje San Dijego, gde gradski zvaničnici imaju plan da izgrade program za reciklažu vode za koji kažu da će činiti skoro polovinu gradske vode do 2035.

Agencijama za vodu će biti potrebna javna podrška da završe ove projekte. Pravila zahtevaju od agencija za vodu da obaveste kupce o recikliranoj vodi pre nego što počnu da to rade.

U San Hozeu, lokalni zvaničnici su otvorili Centar za napredno prečišćavanje vode u Silicijumskoj dolini za javne obilaske „tako da ljudi mogu da vide da je ovo veoma visokotehnološki proces koji obezbeđuje da je voda super čista“, rekla je Kirsten Struve, pomoćnik službenika za vodu odeljenje za snabdevanje u vodenom okrugu doline Santa Klara.

Trenutno, agencija koristi vodu za stvari poput navodnjavanja parkova i igrališta. Ali planiraju da ga u budućnosti koriste za vodu za piće.

„Živimo u Kaliforniji gde se suša dešava sve vreme. A sa klimatskim promenama, biće samo gore“, rekao je Struve. „A ovo je zaliha otporna na sušu koja će nam biti potrebna u budućnosti da bismo zadovoljili potrebe naših zajednica.“