Zapad optužuje Iran za ilegalno testiranje raketa, prebacivanje dronova u Rusiju

Zapad optužuje Iran za ilegalno testiranje raketa, prebacivanje dronova u Rusiju

Zapadne sile u nuklearnom sporazumu sa Iranom iz 2015. optužile su u ponedeljak Teheran za razvoj i testiranje balističkih raketa, prebacivanje stotina dronova u Rusiju i obogaćivanje uranijuma do nivoa od 60 odsto bez presedana za zemlju bez nuklearnog oružja. program — sve u suprotnosti sa rezolucijom UN kojom se podržava sporazum.

Iran i njegov saveznik Rusija odbacili su optužbe Britanije, Francuske i Nemačke, uz snažnu podršku Sjedinjenih Država, koje su se povukle iz sporazuma poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije 2018.

Šestostrani sporazum je imao za cilj da osigura da Iran ne može da razvije atomsko oružje. Prema sporazumu, Teheran je pristao da ograniči obogaćivanje uranijuma na nivoe neophodne za miroljubivu upotrebu nuklearne energije u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Oštre razmene su usledile na polugodišnjem sastanku Saveta bezbednosti o primeni rezolucije kojom se podržava nuklearni sporazum iz 2015.

I iranski ambasador u UN Amir Iravani i ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzia okrivili su povlačenje Sjedinjenih Država iz JCPOA, zapadne sankcije i „antiiranski“ stav za trenutni sukob.

Iravani je rekao da je Iranu dozvoljeno da obogaćuje uranijum u miroljubive svrhe prema Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja, a Nebenzia je odbacio navodne dokaze da je koristio iranske bespilotne letelice u Ukrajini.

Tadašnji predsednik Donald Tramp je prilikom jednostranog povlačenja iz sporazuma 2018. rekao da će pregovarati o jačem dogovoru, ali to se nije dogodilo. Iran je počeo da krši uslove godinu dana kasnije, a njegovo obogaćivanje od 60% je blizu nivoa oružja, prema Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju, nuklearnom nadzornom organu UN.

Formalni razgovori o pokušaju pronalaženja mape puta za ponovno pokretanje JCPOA propali su u avgustu 2022.

Na sastanku Saveta u ponedeljak, politički šef UN Rozmeri Dikarlo naglasila je da generalni sekretar UN Antonio Guteres i dalje smatra JCPOA „najboljom dostupnom opcijom da se osigura da iranski nuklearni program ostane isključivo miran“.

Ona je pozvala Iran da preokrene kurs, kao i tri evropske zemlje koje su izdale zajedničku izjavu u kojoj se citira IAEA koja kaže da iranske zalihe obogaćenog uranijuma sada iznose 22 puta više od ograničenja JCPOA.

„Ne postoji kredibilno civilno opravdanje za stanje iranskog nuklearnog programa“, saopštile su Velika Britanija, Francuska i Nemačka. „Trenutna putanja samo približava Iran sposobnostima vezanim za oružje.

Evropljani i američki ministar savetnik Džon Keli naglasili su da će upotrebiti sva sredstva da spreče Iran da razvije nuklearno oružje.

Što se tiče budućnosti, Keli je rekao savetu: „Iran treba da preduzme mere za izgradnju međunarodnog poverenja i deeskalaciju tenzija, a ne da nastavlja nuklearne provokacije koje predstavljaju ozbiljne rizike od širenja oružja.

„Sjedinjene Države su u potpunosti posvećene rešavanju zabrinutosti međunarodne zajednice u vezi sa iranskim nuklearnim programom putem diplomatije“, rekao je on. „Nažalost, akcije Irana sugerišu da ovaj cilj nije njegov prioritet.

Iranski Iravani je rekao da je Teheran „uporno radio na oživljavanju JCPOA“ i da je „spreman da nastavi punu implementaciju svoje obaveze u vezi sa JCPOA nakon što on bude oživljen“. To zahteva od SAD i svih drugih strana da u potpunosti sprovode svoje obaveze, kao i „istinsku političku pažnju“, rekao je on.

A Nebenzia je rekao: „Ruska Federacija je čvrsto uverena da ne postoji alternativa JCPOA.“