Kim iz Severne Koreje preti „ofanzivnijim akcijama“ protiv SAD

Kim iz Severne Koreje preti „ofanzivnijim akcijama“ protiv SAD

Severnokorejski lider Kim Džong Un zapretio je „ofanzivnijim akcijama“ kako bi odbio, kako je rekao, sve veće vojne pretnje predvođene SAD nakon što je nadgledao treći test najnaprednije rakete svoje zemlje dizajnirane da pogodi kontinentalni deo SAD, objavili su u utorak državni mediji.

Kimova izjava sugeriše da je uveren u svoj rastući raketni arsenal i da će verovatno nastaviti sa aktivnostima testiranja oružja uoči predsedničkih izbora sledeće godine u Sjedinjenim Državama. Ali mnogi posmatrači kažu da Severna Koreja i dalje treba da izvrši značajnije testove kako bi dokazala da ima funkcionalne rakete koje ciljaju kopno SAD.

Nakon što je u ponedeljak gledao lansiranje interkontinentalne balističke rakete Hvasong-18, Kim je rekao da je test pokazao kako bi Severna Koreja mogla da odgovori ako Sjedinjene Države donesu „pogrešnu odluku protiv nje“, navodi zvanična korejska centralna novinska agencija.

Kim je naglasio potrebu da se „nikada ne previde sve nepromišljene i neodgovorne vojne pretnje neprijatelja… i da im se snažno suprotstavi ofanzivnijim akcijama“, saopštila je KCNA.

ICBM Hvasong-18 je razvojna ICBM na čvrsto gorivo koja se smatra najmoćnijim oružjem Severne Koreje. Njegovo ugrađeno čvrsto gorivo otežava otkrivanje lansiranja autsajderima nego rakete na tečno gorivo, koje se moraju napajati pre poletanja. Ali mnogi strani stručnjaci kažu da Severna Koreja još uvek ima neke druge tehnološke prepreke koje treba savladati kako bi nabavila pouzdane ICBM sa nuklearnim vrhom, poput one koja štiti bojeve glave od teških uslova atmosferskog ponovnog ulaska.

KCNA je saopštila da je projektil Hvasong-18, lansiran pod velikim uglom da bi se izbegle susedne zemlje, leteo na udaljenosti od 1.002 kilometra (622 milje) u trajanju od 73,5 minuta na maksimalnoj visini od 6.518 kilometara (4.050 milja) pre nego što je sleteo u oblast na severu Istočna obala. Rečeno je da je Kim izrazio „veliko zadovoljstvo“ lansiranjem, koje je ponovo potvrdilo pouzdanost „najmoćnijeg strateškog jezgra udarnog sredstva“ Severne Koreje.

Bio je to treći severni test rakete Hvasong-18. Njegova dva prethodna lansiranja dogodila su se u aprilu i julu.

„Na osnovu njihove izjave, izgleda da je ovo bila vežba signalizacije i razvojni test u jednom“, rekao je Ankit Panda, stručnjak iz Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir. „Ovde nema ničeg novog tehnički koliko ja mogu da kažem u ovoj ranoj fazi, ali oni sigurno postaju sve sigurniji u svoj novi ICBM na čvrsto gorivo.

Leif-Eric Easlei, profesor na Univerzitetu Evha u Seulu, rekao je da je najnoviji severni test ICBM još jedan pokazatelj koliko je napredovala tehnologija raketnih motora, ali je dodao da postoje ograničenja u tome šta Severna Koreja može naučiti iz ispaljivanja na visokoj putanji.

„Demonstracija mogućnosti ciljanja bojeve glave i ponovnog ulaska uključivala bi provokativna lansiranja na veće udaljenosti“, rekao je Isli. „Tako da su značajniji testovi i tehnologije i diplomatije verovatno u Novoj godini.

KCNA je saopštila da je njen test Hvasong-18 trebao da izda upozorenje o vojnim potezima njegovih rivala protiv Severne Koreje. Rečeno je da je nedavni sastanak SAD i Južne Koreje na kojem se razgovaralo o njihovom planu nuklearnog odvraćanja otvoreno otkrio njihovu nameru da održe zajedničke vežbe sa simuliranim nuklearnim napadom na Severnu Koreju.

Takođe se odnosi na drugi sastanak nuklearne konsultativne grupe između visokih zvaničnika SAD i Južne Koreje prošlog petka. Tokom sastanka u Vašingtonu, dve zemlje su se složile da ažuriraju svoje strategije nuklearnog odvraćanja i vanrednih situacija i ugrade scenarije nuklearnih operacija u svoje kombinovane vojne vežbe sledećeg leta, saopštili su zvaničnici u Seulu.

Konsultativno telo je odgovorno za razmenu informacija o planovima operacija nuklearnog i strateškog naoružanja i zajedničkim operacijama, iako će SAD zadržati operativnu kontrolu nad svojim nuklearnim oružjem. Osnivanje grupe bilo je deo napora SAD da ublaže zabrinutost Južne Koreje oko severnokorejskih provokacija, a da istovremeno spreči Seul da nastavi sa sopstvenim nuklearnim programom.

Od prošle godine, Severna Koreja je izvršila više od 100 testova balističkih raketa u, kako spoljni stručnjaci nazivaju, naporima da unapredi svoj nuklearni arsenal i dobije veće ustupke SAD. Kao odgovor, Sjedinjene Države i Južna Koreja su proširile svoju vojnu obuku i povećale privremeno raspoređivanje moćnih američkih vojnih sredstava u Južnoj Koreji.

Južna Koreja, SAD i Japan su u utorak počeli da puštaju u rad razmenu podataka o raketnim upozorenjima u realnom vremenu o Severnoj Koreji i utvrdili detalje svojih trilateralnih vežbi u narednim godinama, saopštilo je Ministarstvo odbrane Južne Koreje. Dodaje se da će tri zemlje pojačati svoju trosmernu saradnju kako bi se izborile sa regionalnim izazovima i promovisale mir u regionu.