Pentagon pokrenuo operaciju zaštite „prosperiteta“

Pentagon pokrenuo operaciju zaštite „prosperiteta“

Pentagon se okrenuo Velikoj Britaniji, Francuskoj i drugim saveznicima da pomognu u obezbeđivanju brodskog saobraćaja kroz Crveno more nakon što je niz napada raketama i dronovima koje su pokrenuli jemenski pobunjenici Huti uplašili glavne transportne operatere i naftnu kompaniju BP sa ključne pomorske rute.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin najavio je u ponedeljak inicijativu koalicije, rekavši da će operacija Prosperiti Guardian raditi na obezbeđivanju slobode plovidbe kroz Crveno more i Adenski zaliv. „Ovo je međunarodni izazov koji zahteva kolektivnu akciju“, rekao je on u izjavi, dodajući da će grupa ojačati „regionalnu bezbednost i prosperitet“.

Ostale članice koalicije su Kanada, Norveška, Bahrein, Italija, Holandija, Španija i Sejšeli. Grupa potiče iz Kombinovanih pomorskih snaga, 39-članog partnerstva koje sarađuje na obezbeđivanju pomorskog saobraćaja kroz ključne međunarodne brodske puteve. Otprilike jedna šestina svetskog komercijalnog brodskog saobraćaja obično prolazi kroz moreuz Bab-al-Mandeb, od Crvenog mora do Adenskog zaliva.

Desetine brodova preusmereno je oko Rta dobre nade, na vrhu Južne Afrike, poslednjih nedelja usred napada Huta, koji su usledili kao odgovor na rat Izrael-Hamas. Najmanje pet velikih pomorskih prevoznika, uključujući Maersk, CMA CGN i Mediterranean Shipping Compani (MSC), klonilo se tog područja. MSC je svoju odluku objavio u subotu, dan nakon što je jedan od njegovih kontejnerskih brodova napadnut u Crvenom moru.

Poremećaji su dodali dane ili nedelje vremenima tranzita. MSC je saopštio da će obustava ruta na Crvenom moru trajati sve dok prolaz ponovo ne bude bezbedan. Centralna komanda SAD (CENTCOM) saopštila je da je razarač sa vođenim projektilima USS Carnei osujetio napad u subotu ujutro, oboreći 14 dronova Huti u Crvenom moru.

Britanski naftni gigant BP saopštio je u ponedeljak da će privremeno prestati da šalje tankere kroz Crveno more zbog opasnosti koje predstavljaju napadi. „Zadržaćemo ovu pauzu iz predostrožnosti pod stalnim pregledom, u zavisnosti od okolnosti kako se budu razvijale u regionu“, saopštila je kompanija. Cijene Brent sirove nafte, vodeće međunarodne referentne vrijednosti, porasle su skoro 3% na vijesti.

Huti su branili svoje udare kao opravdanu odmazdu za „ugnjetavanje palestinskog naroda“. Oni su obećali da će „sprečiti prolaz“ bilo kog broda koji je krenuo ka Izraelu ili na neki drugi način povezan sa tom zemljom, rekavši da su takvi brodovi legitimne mete sve dok Zapadni Jerusalim vrši „ružne zločine… protiv naše braće u Gazi i na Zapadnoj obali“.

SAD, Velika Britanija i Francuska već su radile zajedno na obaranju projektila i dronova Huti u regionu. Iran je upozorio SAD da ne pokušavaju da savijaju svoje mišiće u toj oblasti i zapretio da će izazvati „izuzetne probleme“. Ministar odbrane Mohamed-Reza Aštijani rekao je novinarima: „Niko ne može da napravi korak u regionu gde mi imamo prevlast.

Jemenski vojni portparol je dodao: „Ako SAD uspeju da uspostave međunarodni savez, to će biti najprljaviji savez u istoriji. Svet nije zaboravio sramotu ćutanja o prethodnim genocidnim zločinima.”