Da li pametni zvučnici mogu zaštititi žene od nasilja intimnog partnera?

Da li pametni zvučnici mogu zaštititi žene od nasilja intimnog partnera?

Novo istraživanje sa Univerziteta Monaš ispituje praktične, etičke i političke izazove korišćenja tehnologija pametnih kuća za zaštitu žena od nasilja intimnog partnera u njihovim domovima.

Svaka četiri australijske kuće ima bar jedan „pametni zvučnik“. Ova moćna tehnologija za nadzor „uvek uključena“ nudi priliku bez presedana za otkrivanje i predviđanje događaja koji se dešavaju u kući. Patenti koje je prijavio Google i istraživanja sprovedena u inostranstvu sugerišu da bi pametni zvučnici mogli da otkriju vriske, viku i druge audio signale povezane sa nasiljem intimnog partnera.

Istraživački rad „Da li treba da prihvatimo ‘Veliku sestru’? Pametni zvučnici kao sredstvo za borbu protiv nasilja u intimnim partnerima,” objavljen u časopisu Etika i informacione tehnologije, pojašnjava šta bi moglo biti moguće kada je u pitanju postojeća ili kratkoročna tehnologija, kao i procenjujući moralnu hitnost rešavanja ovog pitanja u odnosu na etička i politička razmatranja takve tehnologije.

Istraživanje istražuje pitanja oko praktične primene ovih pametnih tehnologija u otkrivanju potencijalnog nasilja i zlostavljanja, prepreke za pristup žrtvama, kao i verovatne društvene posledice usvajanja ovakvih sistema.

Koautor istraživanja i profesor filozofije na Univerzitetu Monaš, Robert Sperou kaže da pre nego što prihvatimo Veliku sestru kao rešenje za nasilje od intimnog partnera, treba dobro razmisliti o posledicama takvog ponašanja.

„Razvijanje pametnih zvučnika za otkrivanje nasilja kod intimnog partnera moglo bi predstavljati privatizaciju političkih odgovora na nasilje u intimnim partnerima. Insinuacija bi mogla biti da je rodno zasnovano nasilje problem u odnosima između pojedinaca koji se može riješiti u kući, a ne strukturalni problem koji odražava moć odnosi između polova u društvu uopšteno“, rekao je profesor Sperou.

„Korišćenje pametnih zvučnika na ovaj način bi rizikovalo da žene budu odgovornije za sopstvenu bezbednost, a istovremeno ih obeshrabruju.

Istraživanje takođe ukazuje na prepreke takvih tehnologija u zaštiti žena, s obzirom na to da su informacione tehnologije poput pametnih zvučnika već snažno „rodno obeležene“ na načine koji imaju tendenciju da smanjuju verovatnoću da će žene moći da vrše vlast nad postavkama sistema pametnih zvučnika. .

Istraživači ukazuju na dokaze gde su pametni govornici često mobilisani da prošire moć muškarca nad ženom, što čini malo verovatnim da će žene moći da usvoje ove sisteme kako bi se zaštitile od svojih nasilnih i nasilnih partnera.

Na kraju, istraživači zaključuju da korišćenje pametnih zvučnika nije srebrni metak za borbu protiv nasilja u intimnim partnerima, već mora postojati zajedno sa inicijativama koje se bave društveno-ekonomskim strukturama koje potiču nasilje nad ženama.

„Nasilje kod intimnog partnera je hitan društveni i politički problem i problem koji postojeće mere politike nisu uspele da reše. Široko rasprostranjeno prisustvo pametnih zvučnika u domovima nudi priliku bez presedana za borbu protiv nasilja u intimnim partnerima, ali takođe rizikuje privatizaciju odgovora politike i smanjenje politički pritisak na vlade da se pozabave ovim hitnim društvenim i političkim problemom“, rekli su istraživači.

„Ako se proceni da moralna hitnost nasilja u intimnom partneru opravdava istraživanje šta bi moglo biti moguće razvojem ove tehnologije, biće važno da se čuju glasovi žrtava koje su preživele nasilje od intimnog partnera, čijim interesima bi ova tehnologija trebalo da služi. i koji imaju stručno znanje o relevantnim razmatranjima, saslušaju se po tom pitanju“, rekao je profesor Sperou.