Pacijenti sa metastatskim kolorektalnim karcinomom mogu nastaviti da imaju koristi od imunoterapije

Pacijenti sa metastatskim kolorektalnim karcinomom mogu nastaviti da imaju koristi od imunoterapije

Većina pacijenata sa metastatskim kolorektalnim karcinomom čiji rak nije napredovao tokom inicijalnog lečenja inhibitorima imunih kontrolnih tačaka (ICI) nije imala progresiju bolesti dve godine nakon prekida lečenja, izveštava nova studija.

Studija je objavljena u časopisu Komunikacije za istraživanje raka.

ICI su se pokazali efikasnim protiv određenih solidnih tumora, uključujući one sa visokom mikrosatelitnom nestabilnošću (MSI-H) ili deficitarnim statusom popravke neusklađenosti DNK (dMMR). Do danas su četiri ICI odobrena od strane američke Uprave za hranu i lekove (FDA) za lečenje uznapredovalog MSI-H/dMMR kolorektalnog karcinoma.

Kada se kolorektalni tumori pacijenata smanje ili ostanu stabilni tokom ICI tretmana, lekari mogu prekinuti njihovu imunoterapiju nakon dve godine. Neki pacijenti takođe mogu ranije prekinuti terapiju ICI zbog neželjenih efekata kojima se ne može upravljati. Zaustavljanje režima lečenja koji je funkcionisao može učiniti pacijente nervoznim jer će i prednosti prestati, objasnio je Moris.

„Pacijenti se vrlo razumljivo plaše mogućnosti da prekinu terapiju koja izgleda da deluje i često ne izaziva mnogo neželjenih efekata. Imali su dijagnozu kolorektalnog karcinoma četvrtog stadijuma i pitaju se o šansi da im se rak vrati ako prestanu sa lečenjem“, rekao je Moris. „Kada smo krenuli da uradimo ovu studiju, nismo znali šanse.“

Morris i kolege su izvršili retrospektivnu analizu 64 pacijenta sa MSI-H/dMMR metastatskim kolorektalnim karcinomom koji su lečeni ICI koji cilja na PD-1 ili PD-L1, sam (48 pacijenata) ili u kombinaciji sa ICI ciljanim na CTLA-4 ( 16 pacijenata). Svi pacijenti su imali trajnu korist u vreme prestanka lečenja; 48 pacijenata je prekinulo lečenje zbog produžene koristi, a 16 pacijenata je prekinulo lečenje zbog neželjenih efekata. Pacijenti su primali ICI terapiju u proseku od 17,6 meseci.

U proseku od 22,6 meseci nakon prekida imunoterapije, 88% pacijenata nije doživelo recidiv. Stopa preživljavanja bez progresije nakon prestanka imunoterapije bila je 98% na godinu dana, 91% na dve godine i 84% na tri godine nakon tretmana. Stope se nisu značajno razlikovale da li su pacijenti prekinuli lečenje zbog neželjenih efekata ili zbog produženog odgovora.

Istraživači su istraživali druge faktore koji bi mogli uticati na verovatnoću relapsa nakon prestanka lečenja. Nisu primećene značajne razlike u stopama progresije da li su pacijenti primali jednostruku ili kombinovanu ICI terapiju; da li su imali metastaze u jetri, peritoneumu ili limfnim čvorovima ili ne; i da li su njihovi tumori imali mutacije u KRAS, NRAS ili BRAF. Pacijenti sa plućnim metastazama imali su veće šanse za recidiv nego pacijenti bez metastaza u plućima, nalaz koji je Morris rekao da zahteva dalju istragu.

Sedam od osam pacijenata čiji su tumori napredovali nakon prekida terapije vraćeno je na ICI terapiju. Treba napomenuti da je svih sedam pacijenata doživelo odgovor ili stabilnu bolest nakon ponovnog lečenja ICI.

Moris je sugerisao da ovi podaci mogu da ublaže strahove lekara koji možda neće želeti da prekinu lečenje pacijenta zbog karakteristika tumora visokog rizika. „Često čujemo od onkologa da se ne osećaju prijatno da prekinu lečenje na pacijentu sa BRAF mutacijom, na primer. Ali nismo videli nikakvu povezanost između statusa mutacije i verovatnoće da se rak ponovi“, rekao je Moris.

„Ovi podaci pružaju važne informacije koje onkolozi mogu da koriste za vođenje diskusija sa pacijentima sa MSI-H/dMMR kolorektalnim karcinomom tako što pružaju jasnije brojeve za verovatnoću progresije ako odluče da prekinu svoj imunoterapijski tretman“, nastavio je on. „Ako kažete pacijentima da, na osnovu ovih podataka, postoji šansa od 88% da se njihov rak neće vratiti ako prestanu sa terapijom, mislim da će možda više prihvatiti tu odluku da prekinu lečenje.“

Ograničenja ove studije uključuju njenu retrospektivnu prirodu, kao i relativno malu veličinu uzorka, što ograničava statističku moć analiza podgrupa. Dalje, kohorta je uključivala pacijente iz jednog centra za rak, što može ograničiti primenljivost podataka na pacijente na drugim lokacijama.