Vladimir Dimitrijević: RIK ne može ni da raspiše, ni da sprovede nove beogradske izbore

Vladimir Dimitrijević: RIK ne može ni da raspiše, ni da sprovede nove beogradske izbore

U središtu izbornog haosa koji potresa Beograd, Republička izborna komisija (RIK) je izjavila da ne može raspisati niti sprovesti nove izbore za grad. Ovo je saopštio Vladimir Dimitrijević, predsednik RIK-a, na vanrednoj konferenciji za medije, usled porasta političkih tenzija i nasilja u gradu.

Marinika Tepić, članica koalicije „Srbija protiv nasilja“, zajedno sa kolegom Miroslavom Aleksićem, pokrenula je štrajk glađu unutar zgrade RIK-a. Ova radikalna mera je preduzeta u nastojanju da se „izbore za izbornu volju Beograđana“, kako Tepić navodi. Tepić i Aleksić su optužili RIK za izbornu krađu i zastupanje interesa aktuelnog predsednika Vučića, pozivajući se na neregularnosti koje su se, prema njihovim tvrdnjama, događale tokom izbora.

Predsednik RIK-a, Dimitrijević, odbacio je optužbe, ističući da je RIK sastavljen od predstavnika i vlasti i opozicije, i da je pritisak na ovaj organ neprimeren i neprikladan. On je takođe naglasio da RIK nije nadležan za sprovođenje beogradskih izbora.

Paralelno sa ovim događajima, u Beogradu je održan protestni skup koalicije „Srbija protiv nasilja“. Protest je kulminirao ispred zgrade RIK-a, gde su demonstranti predali dokaze o navodnim izbornim neregularnostima. Situacija je bila napeta, sa izveštajima o fizičkim sukobima između demonstranata i obezbeđenja.

Dimitrijević je izrazio zabrinutost zbog fizičkog nasilja, uključujući napad na Miladina Kovačevića, člana RIK-a i predsednika Republičkog zavoda za statistiku. Kovačević je detaljno opisao incident u kojem je bio fizički napadnut prilikom napuštanja zgrade RIK-a.

Ovi događaji ističu duboke političke podjele i nezadovoljstvo izbornim procesom u Srbiji, posebno u glavnom gradu, Beogradu. Situacija ostaje napeta, sa neizvesnim ishodom u pogledu zahteva za novim izborima i rešenjem trenutnog političkog zastoja.