ISV: Putinove izjave o nevoljnosti da se bori sa NATO-om slične onima koje je davao pre invazije na Ukrajinu

ISV: Putinove izjave o nevoljnosti da se bori sa NATO-om slične onima koje je davao pre invazije na Ukrajinu

Proklamacija ruskog lidera Vladimira Putina da Rusija nema interes za invaziju na NATO takođe je veoma slična upornim tvrdnjama Kremlja krajem 2021. i početkom 2022. godine — uključujući sve do predvečerja invazije — da Rusija nije nameravala da izvrši invaziju na Ukrajinu.

To je saopštio Institut za proučavanje rata (ISV).

ISV je analizirao Putinov opsežni intervju ruskoj televiziji 17. decembra, u kojem je pretio Finskoj i tvrdio da Rusija nema geopolitičke, ekonomske, vojne ili teritorijalne razloge za borbu protiv NATO-a.

„Putinova uveravanja o njegovim miroljubivim namerama prema NATO prstenu su šuplja u kontekstu pretnji koje su on i stručnjaci Kremlja nedavno upućivali državama članicama NATO-a“, navodi se u izveštaju.

Takođe u svom intervjuu od 17. decembra, Putin je pokušao da demantuje upozorenje predsednika SAD Džoa Bajdena od 6. decembra da će Rusija u budućnosti napasti zemlju NATO-a ako pobedi u ratu u Ukrajini.

Analitičari ISV smatraju da sva ova uveravanja nemaju nikakvog osnova.

Putin želi da NATO prizna ruske tvrdnje, zahteve i percipiranu sferu uticaja i više puta je ukazivao na nameru Rusije da okonča „hegemoniju SAD“. Putin je u velikoj meri koristio hibridne ratne napore da oslabi Zapad i njegovo mesto u svetskom poretku pre invazije na Ukrajinu 2014, kažu analitičari ISV.

Putin je ranije izjavio da će „biti problema“ sa Finskom i da je ulazak Finske u NATO podstakao ruske zvaničnike da počnu da formiraju Lenjingradski vojni okrug i koncentrišu vojne jedinice na severozapadu Rusije.