Učenici bi mogli više da spavaju i bolje uče kada bi škola počela malo kasnije

Učenici bi mogli više da spavaju i bolje uče kada bi škola počela malo kasnije

Neurolog specijalizovan za poremećaje spavanja upozorava na ozbiljnu krizu javnog zdravlja među tinejdžerima, ističući da skoro tri četvrtine srednjoškolaca ne spava dovoljno tokom školskih noći, što može imati ozbiljne posledice po njihovo fizičko, kognitivno i emocionalno blagostanje.

Prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, Nacionalna fondacija za spavanje preporučuje tinejdžerima osam do 10 sati sna po noći. Međutim, različiti faktori, uključujući rano polazak u školu i promene u cirkadijalnim ritmovima adolescenata, ometaju postizanje ovih preporuka.

U nastojanju da se suprotstavi ovoj zabrinjavajućoj situaciji, neurolog je inicirao poziv za zakonodavne promene. U pismu upućenom državnoj predstavnici u Pensilvaniji, republikanki Džil Kuper, članici obrazovnog odbora Predstavničkog doma, predloženo je da srednje i srednje škole počnu nastavu ne ranije od 8:15 ujutro do školske 2026-27.

Ova inicijativa ima za cilj ne samo poboljšanje akademskog uspeha tinejdžera već i unapređenje njihovog fizičkog i mentalnog zdravlja. Američka akademija za pedijatriju podržava pomeranje vremena početka škole na 8:30 ujutru ili kasnije, priznajući važnost sna za celokupno dobrostanje adolescenata.

Neurolog naglašava da roditelji, vaspitači i školski administratori imaju ključnu ulogu u prepoznavanju važnosti sna za mlade generacije. Iako biološki faktori utiču na promene u cirkadijalnom ritmu tokom adolescencije, promene u vremenu početka škole mogu pružiti rešenje kako bi se omogućilo tinejdžerima da dobiju dovoljno sna za optimalan razvoj.

Ekonomski aspekt ove krize takođe je naglašen, s obzirom na to da je studija neprofitne organizacije RAND Corp. pokazala da bi promena vremena početka škole na 8:30 ujutru rezultirala značajnim ekonomskim dobitkom od 8,6 milijardi dolara u američkoj ekonomiji tokom dve godine.

Osim akademskog uspeha, nedostatak sna povezan je s nizom negativnih ishoda, uključujući lošije rezultate na testovima, pogoršanje mentalnog zdravlja, niže stope pohađanja i diplomiranja, kao i fizičke povrede usled smanjene pažnje i reakcije.

Uz podršku stručnjaka, roditelja i zakonodavaca, inicijativa neurologa može predstavljati korak ka rešavanju sveprisutnog problema nedovoljnog sna među tinejdžerima i stvaranju temelja za zdravije i uspešnije generacije u budućnosti.