Keto dijeta štiti od epileptičnih napada, a naučnici otkrivaju zašto

Keto dijeta štiti od epileptičnih napada, a naučnici otkrivaju zašto

Ketogena dijeta sa visokim sadržajem masti i malo ugljenih hidrata je više od trendovske taktike mršavljenja. Takođe je poznato da pomaže u kontroli napada kod dece sa epilepsijom, posebno one koja ne reaguju na lekove prve linije protiv napada.

U novoj studiji UCLA objavljenoj u časopisu Cell Reports, istraživači su pokazali da promene koje ishrana izaziva u mikrobiomu ljudskog creva — trilioni bakterija i drugih mikroorganizama koji žive u digestivnom traktu — mogu pružiti zaštitu od napada kod miševa.

Razumevanje kako se funkcija mikrobioma menja ishranom može pomoći u razvoju novih terapijskih pristupa koji uključuju ove korisne promene uz izbegavanje određenih nedostataka ishrane, rekao je glavni autor studije Gregori Lum, postdoktorski istraživač u laboratoriji Profesor UCLA Elaine Hsiao.

Ketogena dijeta se ne preporučuje kao primarna opcija protiv napada jer pacijenti često ne vole drastične promene u unosu hrane ili imaju problema da ostanu na dijeti zbog njenih strogih zahteva i potencijalnih neželjenih efekata kao što su mučnina, zatvor i umor.

U nadi da će pronaći nove načine za efikasnije lečenje napada kod otprilike jedne trećine ljudi sa refraktornom epilepsijom koji ne reaguju na postojeće lekove protiv napada, Lum je pokušao da razume osnovne molekularne mehanizme koji stoje iza promene ishrane u ljudskom crevu. mikrobiom .

Prethodno istraživanje koje je sprovela Hsiaoova laboratorija otkrilo je da su u modelu miša koji je uzgajan da oponaša epilepsiju, miševi hranjeni ketogenom ishranom imali znatno manje napada nego miševi hranjeni standardnom ishranom. Lum je napravio korak dalje u istraživanju, proučavajući kako se mikrobiom creva blagotvorno menja kod dece sa epilepsijom koja započinju terapiju ketogenom dijetom. U tom cilju, transplantirao je uzorke fekalija od pedijatrijskih pacijenata sa epilepsijom na dijeti u miševe da bi procenio da li će mikrobiota creva povezana sa ishranom zaštititi miševe od napada.

Uzorci fekalija su prikupljeni u saradnji sa UCLA-ovim programom ketogene dijetetske terapije od 10 pacijenata sa pedijatrijskom epilepsijom koji nisu reagovali na lekove protiv napada i koji su kasnije lečeni ketogenom dijetom. Uzorci su uzeti i pre početka dijete i nakon mesec dana na dijeti.

Studija je otkrila da su miševi koji su dobili transplantaciju fekalija od pacijenata sakupljenih nakon mesec dana na dijeti bili otporniji na napade od miševa koji su primili fekalne transplantacije pre ketogene dijete.

Važno je da je studija takođe otkrila da je kod pedijatrijskih pacijenata ketogena dijeta promenila ključne funkcije crevnog mikrobioma koje se odnose na oksidaciju masnih kiselina i metabolizam aminokiselina – i da su ove promene očuvane kada je fekalna materija presađena u miševe.

Iako je potrebno više istraživanja o ovim promenama, rekao je Lum, studija obećava kao korak ka pronalaženju novih terapija zasnovanih na mikrobiomu za pacijente sa pedijatrijskom epilepsijom koji ne reaguju na standardne lekove protiv napada.

„Sužavanje funkcija mikroba koje su korisne za zaštitu od napada može potencijalno dovesti do novih načina da se poboljša efikasnost ketogene dijete ili da se oponašaju njeni korisni efekti“, rekao je on.