Utvrđeno je da obrasci disanja tokom spavanja utiču na procese pamćenja

Utvrđeno je da obrasci disanja tokom spavanja utiču na procese pamćenja

Kako se uspomene konsoliduju tokom spavanja? 2021. godine, istraživači predvođeni dr Tomasom Šrajnerom, vođom mlađe istraživačke grupe Emi Noeter na Odeljenju za psihologiju LMU, već su pokazali da postoji direktna veza između pojave određenih obrazaca moždane aktivnosti vezanih za spavanje i reaktivacije memorijskog sadržaja. tokom spavanja. Međutim, još uvek je bilo nejasno da li ove ritmove orkestrira centralni pejsmejker.

Stoga su se istraživači udružili sa naučnicima sa Instituta Maks Plank za ljudski razvoj u Berlinu i Univerziteta u Oksfordu kako bi ponovo analizirali podatke. Njihovi rezultati, objavljeni u Nature Communications, identifikovali su disanje kao potencijalni pejsmejker. „To znači da naše disanje utiče na to kako se uspomene konsoliduju tokom spavanja“, kaže Šrajner.

Za svoju studiju, istraživači su pokazali 20 učesnika studije 120 slika tokom dve sesije. Sve slike su bile povezane sa određenim rečima. Zatim su učesnici spavali oko dva sata u laboratoriji za spavanje. Kada su se probudili, ispitivani su o asocijacijama koje su naučili. Tokom čitavog perioda učenja i spavanja, pomoću EEG-a je snimana njihova moždana aktivnost, kao i njihovo disanje.

Istraživači su otkrili da se prethodno naučeni sadržaj spontano reaktivira od strane mozga koji spava tokom prisustva takozvanih sporih oscilacija i vretena spavanja (kratke faze povećane moždane aktivnosti). „Preciznost spajanja ovih moždanih ritmova vezanih za spavanje raste od detinjstva do adolescencije, a zatim ponovo opada tokom starenja“, kaže Šrajner.

Pošto se učestalost disanja takođe menja sa godinama, istraživači su zatim analizirali podatke u odnosu na snimljeno disanje i uspeli da uspostave vezu između njih. „Naši rezultati pokazuju da su naše disanje i pojavljivanje karakterističnih sporih oscilacija i uzoraka vretena povezani“, kaže Šrajner. „Iako su druge studije već uspostavile vezu između disanja i kognicije tokom buđenja, naš rad jasno pokazuje da je disanje takođe važno za obradu memorije tokom spavanja.“

Stariji ljudi često pate od poremećaja spavanja, respiratornih poremećaja i opadanja funkcije pamćenja. Schreiner planira dalje da istraži da li postoje veze između ovih fenomena i da li intervencije – kao što je upotreba CPAP maski, koje se već koriste za lečenje apneje u snu – imaju smisla iz kognitivne perspektive.